Saobracajna Policija Pozarevac 1

Od danas saobraćajna policija može da vam oduzme vozilo

DRUŠTVO VESTI

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje je Skupština Srbija usvojila prošle nedelje, od danas stupaju na snagu, čime su se stekli uslovi da počnu da se primenjuju odredbe na osnovu kojih će se privremeno oduzimati vozila zbog najtežih prekršaja.

Zakon o bezbednosti saobraćaja prvi put predviđa opciju privremenog oduzimanja vozila do pravosnažnog okončanja sudskog postupka protiv vozača koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje.

Dva izuzetka

– Kada se radi o privremenom oduzimanju vozila, to je novina, međutim, treba napomenuti da je u dužem vremenskom periodu ova ideja provejavala. Ova izmena nalaže da se vozaču, ukoliko načini teži prekršaj, a to su članovi 229 i 230, privremeno oduzima vozilo kao predmet izvršenja. Ovu meru treba doživeti kao takvu da se vozaču oduzme opasno sredstvo jer se pokazalo da on nepropisno, nesavesno i nebezbedno upravlja tim vozilom – objasnio je za Kurir televiziju pukovnik Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Istakao je da se neće svima oduzimati vozilo, te naveo u kom slučaju se to može izbeći:

– Neće se svima oduzimati vozilo. Ukoliko je to iznajmljeno ili firmino vozilo, onda će se voditi računa o titularu imovine. U slučaju da vozač rukovodi firminim vozilom, neće se firmi oduzeti vozilo, već će se ona obavestiti da njen zaposleni upravlja sa, recimo, težim prekršajima i da ih je opet izvršio. Fokus je da se vodi računa o najbezobzirnijim vozačima, koji su izvršili najteže prekršaje.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković veruje da će ove izmene doprineti bezbednosti u saobraćaju i da će uticati na svest pojedinaca.