Vakcinacija

Od prvog marta nevakcinisana deca neće moći u vrtić

VESTI

Usled prijavljene epidemije malih boginja na teritoriji Grada Požarevca, Zavod za javno zdravlje Požarevac nalaže mere kojih se predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac mora pridržavati.

Roditelji dece koja su u vrtiću, a nisu vakcinisana u skladu sa kalendarom vakcinacije (nisu vakcinisani protiv malih boginja), obavezni su da se jave izabranom pedijatru i u  najkraćem roku donesu  potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i boravku u vrtiću.

Od 1. marta vrtići neće primiti decu koja nisu vakcinisana protiv morbila ukoliko ne donesu potvrdu o izvršenoj imunizaciji od izabranog   lekara, odnosno pedijatra da je dete zdravo i uredno  vakcinisano, a za decu sa privremenom ili trajnom kontraindikacijom, neophodna je potvrda Stručnog tima.

Prema članu 32. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. Glasnik RS, broj 15/16) stoji: „Za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 3. tačke 1 ovog člana osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.“, navodi se u zvaničnom saopštenju PU “Ljubica Vrebalov” Požarevac.