Zabela 1

Određen pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u

HRONIKA KOSTOLAC VESTI

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo je do 30 dana pritvor za šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije” u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Pritvor im je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saopšteno je iz tog suda.

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac Nebojši M., kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italijana konstrucioni s. p. a”, ogranak iz Beograda, Nemanja T., kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bejvesen” d.o. o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italijana konstrucione s. p. a.”

Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu.

 

Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termoelektrane Kostolac, preneo je Tanjug.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima Italijana Konstrucioni s. p. a” – ogranak Beograd i „Bejvesen” d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Izvor Politika