Skola U Branicevu Proslavila 170 Rodjendan 3

Osnovna škola ,,Veljko Dugošević“ u Braničevu proslavila 170 rođendan

BRANIČEVSKI OKRUG GOLUBAC KULTURA VESTI

Profesori i đaci u Braničevu, u opštini Golubac, proslavili su 170. godina postojanja i rada Osnovne škole ,,Veljko Dugošević’’. Proslavi škole prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, mesnih zajednica, direktori sa saradnicima iz škola sa područja opština Braničevskog okruga, Srednje škole iz Kučeva i gimnazije iz Nove Moldave iz Rumunije.

Ovoj proslavi prisustvovali su direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova kao i roditelji. Prema prvim pisanim dokumentima Škola za mušku decu osnovana je 1854. godine u selu Bikotinci, kako se tada zvalo Braničevo. Ova škola je radila do 1907. godine, kada je podignuta nova školska zgrada od dve učionice, jedne kancelarije i učiteljskog stana. Ovakva četvororazredna škola je radila sve do 1953. godine kada je prerasla u šestorazrednu, a potom 1957. godine u potpunu osmogodišnju školu sa tri područna odeljenja.

O rezultatima postignutim između dva maja govorio je direktor Dragan Furunović koji je rekao da ova školska ustanova već godinama postiže značajne rezultate na polju vaspitanja učenika. Za svoj rad kolektiv i pojedinci dobitnici su mnogobrojnih društvenih priznanja. Pored centralne zgrade u Braničevu, škola ima i tri područna odeljenja u Bariču, Vincima i Šuvajiću i danas nastavu pohađa 120 učenika.

Uz finansijsku podršku opštine Golubac, škola je realizovala i nekoliko investicionih projekata, a od 2022. godine i projekat ,,Nada za sve’’ uz podršku EU kroz ERASMUS+ Program u kome učestvuju i škole iz Rumunije, Češke, Portugalije, Bugarske i Grčke. Vrednost projekta je 170.635 evra od kojih je 21.346 evra pripalo školi Braničevo.

-Ideja je bila da u ime deteta, ako ne ove godine, onda sledeće, doći do realizacije i projekta koji znači da roditelj kada dovede svoje dete u školu, da mi dalje o njemu brinemo. Da pored učenja, vaspitanja, ishrane, knjiga, eskurzija sve to kao škola pratimo, a kako ćemo to da uradimo, uz pomoć loklane zajednice koja nam je pomogla da zasadimo sadnice aronije na školskoj njivi od koje smo u prošloj godini imali prihod od oko 540 hiljade dinara, a ove godine očekujemo da će biti i oko milion dinara, kaže direktor škole Dragan Furunović.

Ovaj novac od prodatog soka aronije škola ulaže u đačku kuhinju tako da roditelji od ove godine neće plaćati troškove ishrane svoje dece, a jedan od projekata je i novi IPARD projekat sa predškolskom ustanovom iz Golupca i partnerima iz Rumunije, iz Moldove Nove, sa osnovnom školom i vrtićem iz mesta preko Dunava, u okviru koga se planira kupovina kombija, uređenje učionica i nabavka narodne nošnje, rekao je Furunović.

Među mnogobrojnim gostima na proslavi 170 rođendana škole u Braničevu bile su predstavnice Gimnazije iz Rumunskog grada Moldava Nova sa kojom Braničevo ima dobru saradnju, a pored uzajamnih poseta imaće i zajedničke projekte.

-Naša saradnja postoji i drago nam je što ovde prvi put, osećamo se lepo i nadam se da će ova naša saradnja u buduće biti još veća i raznovrsnija. Imamo jedan zajednički projekat u okviru programa EU Prekogranične saradnje Rumunija-Srbija za koji se nadam da će proći. Razvijaćemo našu saradnju na svim nivoima kao susedi i prijatelji koje nas samo razdvaja reda Dunav, istakla je direktorka Gimnazije iz rumunskog grada Moldava Nova, Anisoara Georgevic.

Održan je i prigodan kulturno-umetnički program koji su izveli učenici ove škole u kojoj su entuzijazam i zalaganje radnika, učenika i podrška njihovih roditelja na ostvarenju dobrih rezultata u obrazovnom radu kao i na raznim takmičenjima, počev od opštinskih, regionalnih pa do republičkih.

Izvor  i foto: SatTv