Relikvija

Otkrivene misteriozne relikvije

VESTI

Arheolozi pokušavaju da odgonetnu magične, misteriozne natpise ugravirane na male rolne zlata i srebra, koje su pronađene u Srbiji, pored skeleta ljudi sahranjenih pre 2000 godina. Ovi misteriozni smotuljci su pronađeni na području Viminacijuma. Evo o čemo se radi.

Skeleti su otkriveni u podnožju termoelektrane Kostolac, gde će biti sprovedeno dalje istraživanje. Arheolozi planiraju da sprovedu neophodna istraživanja pre proširenja kapaciteta i izgradnje novih jedinica postrojenja na području nekadašnjeg rimskog grada, Viminacijuma.

Prilikom pažljivog ispitivanja pronađenih kostiju, tim arheologa je otkrio dve amajlije napravljene od olova, koje su u svojoj unutrašnjosti krile rolne plemenitih metala prekrivene simbolima i rečima. Ono što je poznato za sad, jeste da su natpisi na pronađenim zlatnim i srebrnim rolnama, pisani na Aramejskom jeziku, koji pripada grupi ugroženih semitskih jezika.

Koji će biti krajnji cilj ovih istraživanja i da li će neka nova otkrića promeniti mišljenja i stavove arheologa, ostaje nam da vidimo.