Galerija Savremene Umetnosti Požarevac

Otvaranje izložbe i predavanje sa fotoprojekcijom „Mozaici socijalističke Jugoslavije“ u cilju promocije knjige „Mozaik u Srbiji 1950- 2015″

INFO KULTURA POŽAREVAC VESTI

Otvaranje izložbe i predavanje sa fotoprojekcijom „Mozaici socijalističke Jugoslavije“ u cilju promocije knjige „Mozaik u Srbiji 1950- 2015″ održaće u Galerija Narodnog muzeja Požarevac,  13.6 u 19 sati.

Izložba Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića Mosaic Image želi da uspostavi osnovne tačke spajanja mozaika sa drugim tehnikama slikarstva, a takođe i sa vajarstvom i proširenim medijima, tzv. instalacijama.

Predavanje sa fotoprojekcijom “Mozaici socijalističke Jugoslavije” održaće se na otvaranju izložbe u cilju predstavljanja knjige Mozaik u Srbiji 1950-2015, koja je izašla iz štampe uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Knjiga je 2020-te dopunjena novom, elektronskom publikacijom Savremeni mozaik u Srbiji.

Publika će se na predavanju upoznati sa konciznim istorijskim pregledom savremenog mozaika u Srbiji sa akcentom na nedovoljno proučena dela posleratnog angažovanog mozaika iz vremena Titove Jugoslavije. Osim dela inspirisanih narodnooslobodilačkom borbom navode se i velika monumentalna ostvarenja iz 60-tih i 70-tih.

Plakat Olivera I Ivan Pavić Page 0001