Kolo Ss Izlo 01

Otvorena izložba „Kolo srpskih sestara Požarevac, 1992-2022, trideset godina obnovljenog rada: dobročinstvo, duhovnost, kultura, tradicija“

KULTURA POŽAREVAC VESTI

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu u utorak, 28. marta 2023. godine, otvorena je izložba dokumentarno-istorijskog materijala, umetničkih slika i tradicionalnih ručnih radova, pod nazivom „Kolo srpskih sestara Požarevac, 1992-2022, trideset godina obnovljenog rada: dobročinstvo, duhovnost, kultura, tradicija“.

Izložba je nastala povodom 30 godina obnovljenog rada Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“ Požarevac.


Kroz fotografiju i dokumenta, prikazan je rad požarevačkog Kola od obnavljanja 11. januara 1992. do kraja 2022. godine, obuhvaćene su sve dobrotvorne i kulturno- prosvetiteljske aktivnosti požarevačkog Kola. Autor izložbe dokumenata je dr Jasmina Živković, predsednica požarevačkog Kola. Umetničke slike delo su člaova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca, sa kojima Kolo više godina ima lepu saradnju i niz zajedničkih projekata. Izložene slike su nastale u projektu „Kultura i identitet Srba bez granice – deci Kosova, sa ljubavlju“, koji je Kolo realizovalo u 2022. godini.

Treći segment izložbe čine tradicionalni ručni radovi iz Zbirke Kola srpskih sestara i predstavljaju jedan segment aktivnosti Kola.


Izložbi su prisustvovali i prisutnima se obratili izaslanik Episkopa Braničevskog Ignjatija, protonamesnik Vladimir Kočebar, starešina crkve Sveta Petka u Požarevcu, predsedavajuća Sabora Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore, gospođa Senka Durutović, Violeta Marković, predsednica udruženja ULIS iz Požarevca, a prisustvovao je i Dejan Krstić, član Gradskog veća grada Požarevca. U ime Kola srpskih sestara, goste je pozdravila predsednica Jasmina Živković, a u ime Narodnog muzeja Požarevac, Katarina Bogdanović. Ovom skromnom jubileju su prisustvovale članice Kola srpskih sestara iz Smedereva, Petrovca na Mlavi, Miloševca, kao i predstavnica zajednice Kola srpskih sestara Crne Gore, ujedno predsedavajuća Sabora Kola. Takođe je bio prisutan veliki broj požarevljana.


Kolo srpskih sestara je osnovano 1903. godine u Beogradu, a u Požarevcu 3. februara 1905. godine, prva predsednica požarevačkog Kola je bila Bosiljka Bosa Pavlović, baka Milene Pavlvić Barili. Kolo je obnovilo rad 1990. u Beogradu, u Požarevcu 11. januara 1992. godine, od kada neprekidno radi na dobrotvornom, kulturno-prosvetiteljskom, programu negovanja tradicije i duhovnosti srpskog naroda.