Otvorena izložba pod nazivom „Matija“ u Požarevcu

Kultura Požarevac Vesti

U Narodnoj biblioteci ,,Ilija M. Petrović’’ Požarevac, 24. marta 2023. godine, otvorena je izložba pod nazivom „Matija“.

Autorka je Dragana Tipsarević, nekadašnja direktorka kraljevačke Biblioteke.

Izložba hronološki obuhvata život i obimno književno stvaralaštvo našeg uvaženog akademika kroz fotografije, dokumenta, njegove pesme, prozne tekstove, rukopise, obraćanja, zapise i citate. Osim autorke, u programu je učestvovao i poznati narodni guslar, Radovan Peković, koji je uz gusle interpretirao Bećkovićeve stihove.

Nakon izložbe, priređeno je poetsko veče u Svečanom salonu Opštine. Publika je uživala u veštoj igri reči i stihovima posvećenim Kosovu, srpskoj istoriji i Veri Pavladoljskoj. Uz čuvenu pesmu ,,Kad dođeš u bilo koji grad” svako od prisutnih je premotao svoj životni film i ponovo prošao kroz magiju nekih početaka. Da je Bećković čarobnjak, govori činjenica da na sceni istovremeno može biti i besednik, i glumac, i šaljivdžija, i pripovedač i kritičar. Svojom poezijom je potvrdio da nema pesme bez uspomena, bez zagledanosti u nešto što je naizgled beznačajno, bez iskrenosti I opasnih vremena.

Istaknuti književnik, pesnik, filolog, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti, Matija Bećković, napisao je vanvremenska dela koja su motivisala mlade pesnike. Arsen Dedić je svojevremeno stvorio kompozicije inspirisan Matijinom pesmama ,,Vera Pavladoljska“ i ,,Dva prijatelja“ koje su i danas omaž izgubljenim vrednostima i istinskoj emociji.

Izvor i foto Narodna biblioteka „Ilija M.Petrović“ Požarevac