Pasje Vrucine

Pasja vrućina

OSMATRAČNICA

Eto nas pred još jednim letom. Brzo je proletela ova polovina godine. Kako kome, naravno. Meni, od utorka do utorka, od jednog do drugog događaja, brzo. Doduše, kakva je bila sa svim onim kišama, ne povratila se. A ko kaže da je u penziji dosadno, verovatno mu je bilo dosadno i pre nje. U svakom slučaju, evo nas pred još jednim letom, spremni da prepolovimo godinu.

Jasno je svima da se klima menja. Ono što su za naša detinjstva bila leta više ne postoji. Kada bi živin stub stigao do 30°-32°C, to je već bilo dugo, toplo leto. Klima uređaji (čuveni “Delhi“) mogli su se videti samo na nekim kancelarijama. Bili su veliki kao tadašnji televizori i prilično bučni. Pri tom nisu nešto posebno hladili. Pre bi se reklo da su mešali vazduh. Sada je drugačije. Ono što je pre desetak godina bilo luksuz  sada je potreba, pa se čak i na nekim straćarama može videti spoljna jedinica klima-uređaja. Nije to jedini pokazatelj. Primetili ste i po garderobi. Smesta se pređe iz zimske u letnju. Gotovo da sam zaboravio na lake prolećno-jesenje jakne. Nisu retkost temperature od 38°C pa i 40°C. Tada nam je najlakše da se se saglasimo i jednoglasno konstatujemo da je to prava “pasja vrućina“.

Zaista, odakle taj izraz, tako slikovit i nesumnjivo tačan?

Istina je da se psi ne znoje, bar tako kažu. Naši četvoronožni prijatelji negde u hladovini isplaze jezik i dahću, stalno prilazeći posudi s vodom. Tačno je da je njima sa onim lepim krznom vrućina, ali nije samo njima. Međutim, izraz “pasja vrućina“ nema s ovim našim ljubimcima, neku direktnu lingvističku vezu. Ona nam, kao i većina drugih stvari dolazi iz dubine vekova. Ovaj put iz jedne od najstarijih civilizacija. Američki naučnik Robert K.G. Templ u svom delu “Tajna zvezde Sirijus“ polazi od pretpostavke da je izraz pasja vrućina vezana za tu zvezdu. Sirijus se nalazi u sažvežđu Velikog psa i odlično se vidi s južne polulopte. Mi ga ne možemo videti, ali stanovnici oko ekvatora i nešto severnije mogu. To je najsjajnija zvezda na nebu. Ima svog pratioca, pa s njim predstavlja dvojni sistem, gde se glavna zvezda obeležava sa Sirijus A, a pratilac sa Sirijus koji je beli patuljak. Sirijus je udaljen od Zemlje samo 8, 7 svetlosnih godina i približava nam se polako. Izvesno je, ukoliko bismo otkrili besmrtnost, da bismo videli njegov pojačani sjaj za samo nekoliko desetina hiljada godina. Sitnica.

Šta nije sitnica i zbog čega je on kumovao “pasjoj vrućini“? Na egipatskom nebu ova zvezda pojavljuje se u julu, a nestaje s horizonta tek u aprilu ili maju iduće godine. Ima je više od deset meseci na nebu. Kada se Sirijus pojavi, počinju velike vrućine pa su takve žege nazivane pasja vrućina ili pasji dani. Ovaj izraz nasledili su najveći potrošači egipatskog žita – Rimljani. Nazvali su takve dane caniculares (canis – pas). Reč se brzo proširila i stigla i do nas. U Vojvodini se za pasje vrućine kaže – kanikule. Oni koji su učili ruski jezik, dobro se sećaju da se učenički raspust zove istim imenom – kanilule (каникулы). Možda je ta reč išla kao turista preko Rima, Vizantije, Rusije, pa onda stigla neizmenjena do nas. Sve u svemu, nije samo psima teško kad je vrućina, ali ako je za utehu (ili nažalost onih koji vole kupanje i duge letnje dane), i to leto brzo prođe, proleti takoreći.

Inače, evo jedne interesantne fotografije za nas koji se rasipnički ponašamo prema tom izvoru života, a često ga i psujemo. Fotografiju sam načinio početkom ovog meseca u Lundu, divnom univerzitetskom gradu u blizini Malmea, u Švedskoj. Tamo su centralni gradski trg iskoristili na pravi način: postavili su klupe koje su usmerene tako da se maksimalno iskoristi svaki sunčev zrak. Pravi dogovor s prirodom.  O solarnim panenelima, savremenim vetrenjačama i ukroćenoj klimi da i ne trošim reči.

 

U idućem nastavku: “Gospodin Bivši čovek“

Tekstove objavljujemo utorkom

Dragi Ivić
Latest posts by Dragi Ivić (see all)