Njiva

Počela isplata subvencija za poljoprivrednike

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO VESTI

Juče je i počela isplata subvencija po hektaru.

Ministarka Jelena Tanasković najavila je pre neki dan u Skupštini da će isplata po hektaru i početi 24. aprila, a za šta je javni poziv raspisan 7. aprila. Kako je istaklam nikada do sada nije se desilo da isplata krene tako brzo po raspisivanju javnog poziva.

Ona je ukazala na to da su u pripremi izmena obavljene konsultacije i da nije bilo obaveze sprovođenja javne rasprave jer je rađeno manje od 50 odsto izmena pomenutog dokumenta.

Prema njenim rečima, pored brzine administracije, ciljevi su i transparentnost i da Ministarstvo ima sve neophodne informacije na jednom mestu kako bi adekvatnije moglo da obavlja kontrolu, upravlja sredstvima i reaguje u skladu sa specifičnim potrebama svakog regiona, navodi se na sajtu Ministarstva.

Subvencije za biljnu proizvodnju

Ministarka je navela da je do sada za subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju bilo određeno fiksno 6.000 dinara, a da je izmenama predviđeno minimalno 6.000 dinara plus 3.000 dinara regresa. Subvencija za mleko je iznosila fiksno sedam dinara po litru, sada je predviđeno minimalno 10 dinara po litru, pri čemu će ove godine biti 15 dinara po litru, rekla je Tanasković i dodala da je pronađeno i rešenje za problem koji su do sada imali administracija i poljoprivrednici u slučaju smrti nosioca gazdinstva. To rešenje, kako je objasnila, podrazumeva da, ako u roku od 30 dana od smrti nosioca gazdinstva, član gazdinsva nastavi da radi na imanju, smatra se da je on preuzeo gazdinstvo.

Izvor: Blic biznis