Položen je kamen temeljac bloka “Kostolac B-3”

VESTI

U prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, ministra rudarstva i energetike Aleksandara Antića, ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga, kao i v. d. generalnog direktora EPS-a Milorada Grčića, položen je kamen temeljac bloka “Kostolac B-3” snage 350 megavata vrednosti 613 miliona dolara

Ovo je majveća investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije.

Očekivana godišnja proizvodnja novog bloka “Kostolac 3” je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE “Kostolac B” je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 megavati – 613 miliona dolara.

Blok B bi trebalo bi da bude završen 2020. godine.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS.  Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009.