Pomoć države za predfinansiranje IPA projekata na teritoriji Braničevskog okruga

Brančevski okrug Društvo Kučevo Vesti

Na sednici Saveta Braničevskog upravnog okruga održanoj 23. februara u Požarevcu, kojoj je prisustvovao dr Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo, pokrenuta je inicijativa da se od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatraži pomoć za predfinansiranje realizacije projekata koji se rade iz evropskih IPA fondova. Pokrećući inicijativu, zamenik predsednika Opštine Žagubica, Predrag Ivković je rekao da u ovoj fazi realizacije projakata, lokalne samouprave sa manjim budžetima imaju problema da odvoje dovoljno sredstava i da bi pomoć države bila dobrodošla. Reč je uglavnom o projektima koji se realizuju u prekograničnoj saradnji sa Rumunijom i omogućavaju pristup sredstvima Evropske unije.

Rasprava je vođena i oko izgradnje i funkcionisanja transfer stanica i regionalne deponije. Predstavnike opština Braničevskog okruga najviše zabrinjavaju rokovi i uspostavljanje sistema da bi do tada na adekvatan način mogli da rešavaju odlaganje otpada na svojoj teritoriji. Neke od opština, poput Žagubice i Žabara, rešenje su za sada našle u javno – privatnom partnerstvu.

Transfer stanice za odlaganje otpada u Braničevskom okrugu su predviđene u Petrovcu na Mlavi i Požarevcu. Regionalna deponija određena za ovo područje je u Lapovu.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveta sa predstavnicima opština podneo izveštaj o epidemiološkoj situaciji za koju je potvrdio da se evidentno smiruje i da broj obolelih od kovida opada i da se konstatno smanjuje poslednjih meseci.

Zamenik načelnika Braničevskog upravnog okruga, Vojislav Pejić je preneo informaciju o besplatnoj raspodeli merkantilnog kukuruza koja je organizovana preko Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Požarevcu. Prve količine kukuruza kao pomoć države uzgajivačima mlečnih krava su podeljene i ovaj posao biće nastavljen.

izvor :Reč naroda/eKučevo