20230206 103403

Poseta učenika gimnazije Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“

KULTURA POŽAREVAC VESTI

Učenici treće godine prirodno-matematičkog smera Požarevačke gimnazije posetili su Zavičajno odeljenje, Odeljenje stare i retke knjige i Odeljenje za mlade Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, 6. februara 2023. godine.

Učenike je dovela profesorka srpskog jezika i književnosti, Slavica Jovanović. Đaci koji su već članovi Biblioteke iskoristili su ovu priliku da pozajme nove knjige, a oni koji nisu, upoznati su sa uslovima upisa i sadržajem posećenih odeljenja. Najviše interesovanja bilo je za manga stripove, knjige o biznisu i literaturu na stranom jeziku.

 

Knjiga koja je privukla posebnu pažnju je ,,Društvo mrtvih pesnika“ Nensi Klajnbom. Srednjoškolce je privukla priča o mladiću Todu Andersonu i njegovim drugovima koji su shvatili da im se život promenio otkako ih je novi profesor engleskog, Džon Kiting, čovek neobuzdanog duha i velike širine, podstakao da žive neobičnim životima.

Nadahnuti Kitingom, mladići oživljavaju Društvo mrtvih pesnika, tajni klub u kom su, nesputani očekivanjima škole i roditelja, mogli da se prepuste svojim strastima za životom i potrazi za svojom pravom ličnošću. Kiting upoznaje mladiće s mislima i stihovima velikih pesnika Bajrona, Šelija i Kitsa. Oni ne samo da otkrivaju lepotu jezika, već počinju i da uviđaju koliko je svaki trenutak u životu dragocen. Međutim, članovi Društva mrtvih pesnika ubrzo shvataju da novostečena sloboda može imati tragične posledice.

Mogu li klub i individualnost koju on podstiče opstati pod pritiskom autoriteta, škole i roditelja, koji su rešeni da unište dečačke snove?

 

Ovaj roman, nostalgičan za sve one koji su odrastali osamdesetih godina, podsticajan je i za nove generacije, za sve mlade ljude koji tragaju za suštinom svog života i koji prepoznaju da sloboda, avanturistički duh i „zavereništvo“ u prijateljstvu, ljubavi i umetnosti može da ih promeni, da ih načini boljim i srećnijim ljudima.

Izvor i foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac