U petak, 19.februara 2021. godine potpisan sporazum o saradnji između Kulturno – prosvetnog centra Petrovac na Mlavi i Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji.

Sporazum podrazumeva saradnju kada je u pitanju realizacija manifestacija, kulturnih događaja, edukativnih programa, radionica i svih drugih javno-edukativnih i kulturnih sadržaja. Time će se aktivno učestvovati u predstavljanju vlaške nacionalne manjine, sa osobenim kulturološkim identitetom i raditi na očuvanju tradicije i kulturološkog bogatstva i različitosti Istočne Srbije.

Prema rečima direktorke KPC-a Milice Ilić saradnja ove ustanove i Nacionalnog saveta Vlaha je dugogodišnja i uspešna:

“Opština Petrovac na Mlavi i Kulturno-prosvetni centar, kao centralna ustanova kulture, imali su lepo iskustvo u saradnji sa Nacionalnim savetom Vlaha kroz realizaciju mnogih projekata, pre svega u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa narodnih igara, folklora. Jedan od rezultata te saradnje, gde je jedan od inicijatora bio petrovački Zavičajni muzej, je i nominacija žmara za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Mnoge su se manifestacije u opštini realizovale kroz tu saradnju, mnoge radionice i seminari posvećeni vlaškim narodnim igrama i običajima”.

Ugovor su potpisali direktorka KPC-a Milica Ilić i predsednik Saveta Novica Janošević, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević, sekretar Nacionalnog saveta Vlaha Bojan Modrlanović i Radmila Radosavljević, pravnik Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi.

Izvor i foto: Rtv Mlava/Nacionalnisavetvlaha.rs