Zzjz Jesen 02

Potvrđena četiri slučaja malih boginja u Srbiji

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO VESTI

Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut” objavio je danas da je u referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđeno prisustvo morbila kod četiri osobe sa teritorije Smedereva.

Navodi se da se radi o tri nevakcinisane osobe i jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa i da Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje Požarevac sprovodi epidemiološko istraživanje potvrđenih slučajeva.

„U skladu sa predlogom mera, Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ u Srbiji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor. To, pored ostalog, znači i da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sprovesti njihova vakcinicija MMR vakcinom”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila potrebno vakcinisati sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe uzrasta od 12 meseci do 18 godina, u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne imunizacije. Ističe se da je potrebno vakcinisati i osetljive kontakte obolelih od morbila MMR vakcinom što pre, a najkasnije u roku od 72 sata od kontakta.

Institut za javno zdravlje Srbije navodi da će prema razvoju aktuelne epidemiološke situacije predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, iz kojih je proistekao i usvojeni plan eliminacije morbila u Srbiji.

„Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, ostvarene kontakte, pretpostavljeni izvor infekcije, mere treba sprovoditi najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila”, navodi se u saopštenju Instituta.

Izvor: Politika