Požarevac među najboljima u Srbiji

Vesti


U Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno“, navela je Zorana Mihajlović. Istakla je da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana. Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra.

Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije. Predstavljanju su prisustvoval gradonačelnici i predsednici opština iz lokalnih samouprava koje su najefikasnije sprovele popis, kao i pravnici i arhitekte, angažovani radi bržeg sprovođenja Zakona o ozakonjenju objekata, koji su bili najuspešniji u popisivanju bespravne gradnje.

Na današnjioj konferenciji za medije u Vladi Srbije prisustvovao je i gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović.

Na teritoriji Grada Požarevca od septembra 2016. godine popisano je 6500 objekata od toga 2890 stambenih, 2548 pomoćnih, 74 ekonomskih, 19 stambeno poslovnih, 246 kuća za odmor, 22 komercijalna, 98 poslovnih i 3 objekta infrastrukture.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je istakao zadovoljstvo što je lokalna samouprava ostvarila odlične rezultate u popisu nelegalnih objekata zato što se 70 odsto od ukupnog poreza vraća lokalnoj samoupravi, a ta sredstva se koriste za puteve, škole, kanalizacije, obdaništa i zdravstvo.