Požarevac na sajmu turizma – Dobrodošli u Požarevac i na 60. Ljubičevske konjičke igre (FOTO)

Društvo Kultura Požarevac Vesti

Međunarodni sajam turizma, 44. po redu, održava se na Beogradskom sajmu od 23. do 26. februara, pod sloganom ,,Kad je odmor nije teško“. Mnogobrojnim posetiocima sajma svoju turističku ponudu  je predstavio grad Požarevac.

Vasilije Baldić, direktor  Turističke organizacije grada Požarevca, podsetio je da godinama učestvuju na sajmu turizma u Beogradu i da se trude da imaju raznovrsnu ponudu. Ove godine akcenat je na čuvenoj manifestaciji ,,Ljubičevske konjičke igre”, a publika je mogla da se upozna sa višebojcima i vidi – topuz, koplje, sablju.

Po rečima Saše Pavlovića, gradonačelnika Požarevca, naša najvažnija turistička manifestacija ima svoje korene u dinastiji Obrenović. On se zahvalio svima na prisustvu prezentaciji turističkih potencijala Grada Požarevca, koja je u ovoj godini velikog jubileja, usmerena na Ljubičevske konjičke igre.

„Oblast manifestacionog turizma, kroz koji promovišemo Igre, jeste centar naše turističke ponude. Kroz njega upoznajemo posetioce  i sa ostalim vrednostima našeg grada i šire okoline.


Tu prevashodno mislim na Viminacijum, u koji kada odete ne smete zaobići ni Ramsku ali i Golubačku tvrđavu, požarevački Narodni muzej, galeriju Milene Pavlović Barili, Tulbu, ali i kompleks Požarevačkog mira. Ovaj mirovni proces, važan i u svetskim okvirima, doprineo je daupravo „mir“ postane jedan od sinonima za naš grad.

Danas, svi mi se trudimo da tu dobru energiju koja nam je darovana potpisivanjem tog dokumenta 1718. godine očuvamo i prikažemo jegostima upravo koristeći razvoj turizma. Naša najvažnija turistička manifestacija koja ove godine  proslavlja 60 godina, ima svoje korene, između ostalog i u dinastiji Obrenović.


Grad svoj procvat doživljava upravo dolaskom knjaza Miloša Obrenovića na vlast. Njegovom zaslugom u Požarevcu je 1819. godine podignuta Saborna crkva, dvor-konak 1825. godine, nova čaršija dve godine kasnije, i na kraju, za vreme njegove druge vladavine, i samo Ljubičevo, potonja ergela. Ergela je simbolični nosilac Ljubičevskih konjičkih igara, naše najznačajnije kulturno-sportsko-turističke manifestacije.


Igre se svake godine održavaju na požarevačkom hipodromu, koga smo, kao i ergelu, poslednjih godina renovirali u mnogim segmentima. To smo učinili misleći prvenstveno na poboljšanje uslova za ove plemenite životinje i one koji rade sa njima, ali i da bi ih prilagodili posetiocima kojih je sve više.

Ljubičevske konjičke igre proteklih nekoliko godina su pokazale da su, uz tradiciju koji ljubomorno čuvamo, ideje najvredniji resurs koji se može imati. Uz puno truda i rada, Igre su postale neizostavna stavka u kalendaru zaljubljenika u turizam i lepote naše Srbije.


Stavljanje Igara pod pokroviteljstvo Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osnaživanje sportskog i pratećeg programa, rezultiralo je rekordnom gledanošću. U tim danima grad Požarevac poseti i preko 150.000 ljudi a još veću posetu očekujemo u ovoj godini velikog jubileja. onovo smo pripremili, pored zabavnog dela u centru grada koji čine defile i nastupi velikih muzičkih zvezda, i program na hiopodromu, predvođen jedinstvenim u svetu,“Ljubičevskim višebojem”. Tokom današnje prezentacije, uveren sam, čućete mnogo zanimljivih podataka koji će učiniti da poželite da i vi budete deo 60. Ljubičevskih konjičkih igara.

Drage dame i gospodo, posetioci sajma, ja ću vas pozvati da tu priliku ne propustite. Siguran sam da pričam u ime svakog Požarevljanina kada kažem da se radujemo svakom od vas kao gostu na ovoj našoj manifestaciji ali i uvek kada vas put nanese kroz naš grad.

Dobrodošli u Požarevac i na 60. Ljubičevske konjičke igre, prvog vikenda u septembru“, završio je svoje izlaganje na Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca.

O istorijatu Ljubičevskih konjičkih igara govorili su na prezentaciji Dragi Ivić, dugogodišnji scenarista i hroničar grada Požarevca, Rade Milovanović, petostruki Ljubičevski vitez, aktuelni trener višebojaca i komandant parade, i Novica Savić, novinar RTS-a, a Dušan Janković, aktuelni vitez, uputio je ovom prilikom poziv okupljenima na štandu Turističke organizacije grada Požarevca da prisustvuju ove godine Ljubičevskom višeboju i pruže podršku takmičarima.

Štand Grada Požarevca posetili su mnogobrojni posetioci sajma među kojima je i bio Nikola Selaković, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Rebublike Srbije.