Požarevac: Održana osnivačka akademija Udruženja ,,Rodna zemlja – dijaspora i mi’’

Društvo Politika Požarevac Vesti
U punoj bioskopskoj sali hotela ,,Preporod’’ održana je osnivačka akademija Udruženja ,,Rodna zemlja – dijaspora i mi’’. Akademiji su pored osnivača i članova prisustvovali i predstavnici grada Požarevca, političkih stranka, sindikata, Srpske pravoslavne crkve, privrede kao i brojni mediji.
Akademiju je otvorio inicijator ideje i predsednik Udruženja Marko Dinić. ,,Kako sam osoba koja u inostranstvu ima i bake, užu i širu rodbinu, i kumove i prijatelje…a sa druge strane svestan poteškoća sa kojima se susreću kada treba da plate račune, završe neke poslove i Srbiji, i kako obično za sve to angažuju mene, došao sam na ideju, sa grupom svojih prijatelja i istomišljenika da osnujem Udruženje ,,Rodna zemlja’’ rekao je Dinić.
Zatim se prisutnima obratila prva potpredsednica Udruženja Katarina Gašparević koja je izrazila želju za većim uključenjem žena u rad Udruženja. ,, obećavam Vam da ćemo do naredne svečane akademije, za ovim stolom imati isti broj i žena i muškaraca” rekla je Gašparević.
Nakon nje, prisutnima se obratio najmlađi osnivač, tek punoletni potpredsednik Udruženja Đorđe Krstić koji je rekao da je ,, udarna igla, koja će dati vetar u ledja ovom udruženju’’.
Sledeći govornik je bio još jedan od osnivača i direktor Udruženja Milutin Filipović koji je izneo plan Udruženja da kroz saradnju sa privredom svojim članovima obezbedi određene pogodnosti. ,,Videćete već kroz mesec dana, kakve smo Vam sve pogodnosti pripremili, samo ću spomenuti popuste i pogodnosti, koje smo obezbedili za naše članove u restoranima, tehničkim pregledima, firmama za obezbeđenje doma, klinikama i poliklinikama, stomatološkim ordinacijama i drugim’’ rekao je Filipović.
Za kraj se obratio još jedan od osnivača Ilija Titović, koji je prisutne informisao o strateškim ciljevima udruženja. ,,Udruženje Rodna zemlja je zamišljen kao servis za sve one koji već decenijama dokazuju da ono što je daleko od očiju ne mora biti daleko i od srca. Prepoznali smo da građani Republike Srbije, koje su različite poteškoće naterale da svoj život žive van svoje otadžbine, nisu ništa manje patriote od nas koji smo ovde ostali. Smatramo da su godinama unazad, greškom, u prvi plan stavljane razlike izmedju žitelja Srbije i dijaspore, umesto da pronalazimo sličnosti kojima ćemo graditi put prosperiteta, na zajedničko zadovoljstvo i sreću’’ izjavio je Titović.