okruzno zdanje pozarevac 2 dron

POŽAREVAC

Vesti

Nekada jedan od najznačajnijih administrativnih, ekonomskih i kulturnih centara Srbije, smešten je između tri reke Dunava, Velike Morave i Mlave, ispod brda Čačalice. Grad se prvi put pominje 1476. godine, a postao je poznat posle Požarevačkog mira zaključenog 1718. godine. Požarevac je poznat po mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Pored gradskog parka nalazi se zgrada Okružnog zdanja, izgrađena 1889. godine rađena u duhu bečkog akademizma. U zdanju se danas nalazi Skupština opštine Požarevac i sedište Braničevskog okruga.

Spomenik knjazu Milošu Obrenoviću, nalazi se u gradskom parku iz 1897. godine.

Tu je i Narodni muzej sa arheološkom i etnografskom građom, kuća fonda Petra Dobrnjca, legat Miodraga Markovića, etno-park na brdu iznad grada, Tulbi.

Galerija Milene Pavlović Barili pruža mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike, lične predmete i ručne radove upoznaju ovu izuzetnu ženu, slikarku između dva rata. Milena Pavlović Barili rođena je 1909. godine u Požarevcu život je zvršila tragično u Njujorku 1945. godine.

Duhovni život u Požarevcu i okolini nikada nije bio zapostavljen. Okolina Požarevca je bogata manastirima građenim od 13. do 18. veka.

Kostolac je jedan od najvećih kapaciteta srpske elektro-privrede. U njemu može da se provede prijatan vikend na Dunavu uz ribolov, kupalište i nautičke sportove.

Arheološki lokalitet Viminacijum udaljen od Kostolca oko dva kilometra je stari rimski grad čija obimna iskopavanja poslednjih godina govore da je život u vreme rimske imperije bio veoma bogat.

Ergela Ljubičevo, jedna od najstarijih ergela i Srbiji (1853. godine). Nalazi na tri kilometra od Požarevca, na desnoj obali Velike Morave. Za ergelu je vezana turističko-sportska manifestacija Ljubičevske konjičke igre. Posetiocima se pruža mogućnost organizovanog razgledanja ergele, prikaz detalja iz programa igara – ljubičevski višeboj, vožnja fijakerom, jahanje konja, upoznavanje i razgledanje trofejne sale.

Izletište i spomen-park Čačalica koje se nalazi na istoimenom brdu iznad grada, na nadmorskoj visini od 200 metara. Čačalica je pokrivena sa dvadeset hiljada stabala i raznovrsnim biljem i cvećem. Etno park ili muzej pod otvorenim nebom – Tulba je jedan od malobrojmnih etno-parkova u Srbiji. Na prostoru etno-parka, nalazi se i okućnica, bunar sa vitlom, kuća brvnara (Melnica), kuća razbijenog tipa mesta (selo Makce) iz osamdesetih godina 19. veka.