Svetosavska Nagrada 01

Požarevačkoj gimnaziji uručena Svetosavska nagrada

Kultura Požarevac Vesti

Svetosavsku nagradu za 2022. godinu, za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji i posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 u lokalnoj zajednici, dobilla je Požarevačka gimnazija, Požarevac.

Za ukupan doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Foto: P.Jovanovic

Požarevačka gimnazija je ove godine obeležila 160 godina postojanja. U njoj su sticali znanja priznati književnici, slikari, političari, naučnici, kao i mnogi drugi znameniti ljudi. Od 1889. godine, u Školi je osnovana đačka Literarna družina „Razvitak” a Narodni muzej u Požarevcu je nastao na temeljima muzeja Gimnazije. Škola upisuje učenike prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog smera i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Požarevačka gimnazija je poznata i po brojnim vannastavnim aktivnostima i projektima, među kojima treba posebno istaći košarkaški turnir koji se realizuje od 1964. godine. Ova gimnazija je prva institucija u Srbiji koja je 2008. godine obeležila Svetski dan filozofije i pokrenula Nacionalnu kvalifikaciju za Međunarodnu filozofsku olimpijadu, uvrštenu u Kalendar takmičenja i smotri učenika srednjih škola Ministarstva prosvete. Preko projekta „Izazov darovitosti“, škola pruža podršku učenicima koji pokazuju različite vrste darovitosti i podstiče njihov razvoj preko različitih aktivnosti. Od 2017. godine, Požarevačka gimnazija je u grupi 20 škola u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“ u sastavu projekta Saveta Evrope. Škola je partner na ERASMUS + projektu Freedom 2 learn. Učenici postižu značajne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Gimnazija je nosilac brojnih priznanja i nagrada.

Naslovna foto: Ministarstvo prosvete