20230210 102752

Požarevljanka na vrhu Afrike

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

Maja Smiljković, Požarevljanka čiji smo uspon na Kilimandžaro željno iščekivali, osvojila je najviši vrh Afrike – Uhuru, čija je nadmorska visina  5.895m. Ekspediciju je organizaovao PK „Kopaonik“ iz Leposavića, a vodič i organizator bio je Milutin Ilić.

Uspon je trajao četiri dana, a spust dva dana. Među 44 planinara iz cele Srbije i regiona, koja su se uputila u ovu avanturu, Maja je ispred PK „Vukan“ bila jedini učesnik iz Požarevca.

Sa ove avanture vratila se prepuna utisaka koje je na neki način uspela da nam dočara slikama, ali za takve spektakularne doživalje, ipak, morate da budete tamo.

„Pošto je ova planina sa najvećom visinskom razlikom na svetu, prošli smo kroz sva četiri godišnja doba. Na završni uspon krenuli smo u ponoć i  trajao je sedam sati. Nisam bila umorna i nikada nemam tremu jer su planine moj dom. Ali, tada od tog usporenog hoda i od neprekidnog gledanja ispred sebe, u cipele i kamenje, kada više ne osećaš prste na rukama i nogama, navede te da razmišljaš hoće li sve biti u redu i da li ćeš se smrznuti pre izlaska na vrh. Međutim, kada stigneš tamo, osetiš te trenutke čiste radosti koji zauvek ostaju u sećanju.

Maja Smiljković se 2021. godine popela na najviši vrh Turske – Ararat  5.137m, što smatra da joj je u ovoj avanturi pomoglo da savlada visinsku bolest, neizvenost i strah. Ovom ekspedicijom, do kraja godine bi trebalo da se nađe u kategoriji nacionalnih sportista.

 

„Biti na krovu Afrike za mene je posebno zadovoljstvo, ponosna sam na svoju ekipu i podršku koju smo pružili jedni drugima. Ostvarila sam svoj desetogodišnji san. Sledeće na listi želja je podnožje Mont Everesta.“