Pravio je skakaonicu iza kuće u Kostolcu, a sada će da leti na Planici!

Sport

Dok se ceo svet ovih dana divi šampionu u ski-skokovima Rjojuu Kobajašiju, malo je poznato da je Srbija dobila prvog takmičara u ovom atraktivnom sportu.

Mladi Smederevac Nikola Stevanović, koji ima samo 15 godina, u decembru je postao ski-skakač pod okriljem međunarodne skijaške organizacije FIS.

On trenira i takmiči se u Sloveniji za klub SSK Ljubno, jer u Srbiji nikada nisu postojali uslovi za ski-skokove, a želja ovog dečaka i njegove porodice da Nikola leti na svetskim skakaonicama i predstavlja Srbiju bila je ogromna.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Samo oni znaju koliko je težak bio put da se izbori za takav status. Od sitnih skokova na improvizovanoj skakaonici iza kuće u Kostolcu, pa do Planice.

Nikolin otac Nenad mu je ujedno bio i prvi trener, a talenat mladog Srbina je prepoznat u Sloveniji.

– Na televiziji sam kao mali sa ocem pratio ski-skokove. Poželeo sam da se takmičim, da letim poput njih. Privlačio me je taj adrenalin. Odlazak u Sloveniju je veliki korak za mene, mnogo sam napredovao, što se i vidi iz rezultata – kaže Nikola, dok nam njegov otac objašnjava:

Nikola s ocem Nenadom
NIKOLA S OCEM NENADOMFOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Velika stvar je za našu zemlju što je Nikola postao FIS ski-skakač jer je poznato da nikada, čak i u vreme bivše Jugoslavije, nije bilo takmičara iz Srbije. Već za desetak dana nastupiće na Planici na 90-metarskoj skakaonici i biće to njegov debi na tom nivou.

Zaista smo ponosni na sve što je postigao, veoma je posvećen. Verujemo da će uz dobar rad u juniorskoj konkurenciji uskoro stići do vrhunskih rezultata. Za nekoliko godina treba ga očekivati i na seniorskim takmičenjima, možda sada zvuči previše ambiciozno, ali Nikola može da bude i među prvih deset.

Cilj nam je učešće na Olimpijskim igrama 2022. Imamo podršku našeg ski-saveza i hvala im na tome.