347230932 6225236237569225 4197104945560302103 N

Predavanje na temu „Umetnost kovanja mačeva“ u Kostolcu

KOSTOLAC KULTURA VESTI

Biblioteka u Kostolcu
Ogranak Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac
poziva vas na predavanje
UMETNOST KOVANjA MAČEVA
Predavač:
Slobodan Marinić, kovač mačeva
Sreda, 31. maj 2023. godina, u 18 časova

O predavaču:
Slobodan Marinić je diplomirani veterinar, ali se veterinom nikada nije bavio. Jedan je od osnivača viteškog udruženja „Beli orlovi” i – kovač. Udruženje se trudi da sačuva stare zanate od zaborava i podseti savremenike na čuvenu izreku “Zanat je zlata vredan”. Intenzivno radi i na promociji veštine mačevanja na viteškim festivalima, kao i na prenošenju svog znanja i umeća mlađim pokoljenjima.
Slobodan je vlasnik radionice za izradu viteške opreme „MARINI STEEL“, koja se bavi izradom i kovanjem mačeva već 15 godina i zahvaljujući potpunoj posvećenosti i konstantnom unapređenju svoje veštine, ta radionica je danas priznata kao jedna od vodećih u našoj zemlji i regionu.
Naručioci njegovih mačeva dolaze iz svih sfera društva, od najviših institucija poput predsednika država, ministara, gradonačelnika, državnika, ambasadora, zatim institucija poput muzeja i manastira, preko hotela, restorana i sve do privatnih lica, kao i mačevaoca – ljudi koji koriste mačeve.
Zahvaljujući tom poslu postao je deo ekipe koja je radila na realizaciji serije „Nemanjići – rađanje kraljevine”. Tom prilikom je bio u prilici da pokaže svoje umeće pravljenja mačeva koje su za pojasom nosili glumci koji su tumačili glavne likove – Stefana Nemanju, Stefana Prvovenčanog i Vukana Nemanjića, ali i trojica tumača likova Manojla Prvog Komnina, Fridriha Prvog Barbarose i bugarskog kralja Kalojana.

Posetioci će putem ovog predavanja i video prezentacije moći da saznaju više o kovačkom zanatu, koji je kroz istoriju bio jedan od najznačajnijih zanata, jer je obezbeđivao neophodno oružje i oruđe za rad. Nakon predavanja, moći će da pogledaju i izložbu mačeva.