Predsednik je delio certifikate

Vesti Zabava

U osnovnoj školi u Boževcu u prisustvu medija i gostiju, 14. decembra, podeljeni su sertifikati, prvoj grupi polaznika koji su odslušali kurs Mobilna škola interneta za poljoprivrednike, inače projekta koji je finasiralo Ministarstvo poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Ovaj kurs je održan u ovoj školi, gde nam je domaćin obezbedio učionicu, grejanje i bežični internet za vreme trajanja obuke.

Svečanoj dodeli prisustvovala je i direktor osnovne škole Srebrenka Tomić, koja je primila donaciju našeg udruženja – miševe i tastature za kabinet informatike.

„Neminovnost je da je internet nezaobilazni partner današnjem poljoprivredniku i čoveku koji živi na selu. Bez obzira ne veliki broj mana i zamki, lažnih informacija internet postaje ozbiljan izvor informacija poljoprivrednicima, kad je u pitanju poboljšanje kvaliteta i kvaniteta proizvodnje. Internet omogućava upoznavanje sa novim načinima poljoprivedne proizvodnje, sa novim sortama semena, životinja, novim proizvodima za zaštitu biljaka, boljim načinima ishrane životinja“ – istakao je menadžer projekta Goran Stokić, zatim je nastavio.

„Ne samo u proizvodnji poljoprivrednik u budućnosti moći će da koristi internet i za plasman svojih proizvoda, proizvoda domaće radinosti i tradicionalnih proizvoda koja naša gazdinstva proizvode, med, rakiju, sir, …. Drago mi je što smo se upoznali, a zatim što smo uspešno preneli znanje ovog grupi“.

Boris Pavlović, diplomirani agronom, jedan od predavača na ovom kursu, podsetio je polaznike i obavestio javnost, koja su znanja stekli i koje aplikacije savladali, posebno naglašavajući pronalažnje parcela na Geosrbiji, zatim pronalaženje vlasnika na javnom pristupu Republičkog geodetskog zavoda. Važno je znati i znatno ušetedeti na hemijskim proizvodima ppoznajući aktivnu materiju i pomoću nje pronalaženje generičkih pesticida. Ono što će u budućnosti koristiti svaki poljoprivrednik koji želi da se ozbiljno bavi svojim poslom, je sigurno i sajt Agrosens koji objedinjuje sve što nudi i Geosrbija sa dodatkom dnevnika polja, vremenskih uslova i evidencijom za svaku parcelu.

Direktor škole Srebrenka Tomić, se zahvalila na donaciji i istakla da škola ima duži niz godina saradnju sa Asocijacijom za razvoj opštine Malo Crniće, s obzirom da se radi o prvoj obuci ove vrste na nivou Braničevskog okruga, drago joj je što se održala u ovoj školi. Takođe škola pošto je seoska radi na edukaciji dece iz oblasti poljoprivrede, sarađuje sa Srednjom poljoprivrednom školom iz Požarevca i Poljoprivrednom stručnom službom iz Požarevca.

Sertifikate svim polaznicima kursa podelio je predsednik udruženja, Dobrica Trailović iz Kobilja.

Izvor Projekat mobilna škola interneta za poljoprivrednike