Temisvar Vg 02

Prezentacija turističkih potencijala opštine Veliko Gradište u Temišvaru

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO VELIKO GRADIŠTE VESTI
U Temišvaru, na Trgu Ujedinjenja i u eparhijskom domu, 20.aprila, održana je prezentacija turističkih potencijala opštine Veliko Gradište.
U saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, Konzulatom Republike Srbije i Temišvarskim vlastima Opština Veliko Gradište organizovala je kulturno turistički promotivni performans koji je počeo u 13 časova konferencijom za novinare i predstavnike turističke privrede. Mnogobrojnim predstavnicima medija i gostima na prezentaciji obratio se Episkop Lukijan, ispred eparhije Srpske pravoslavne crkve čije je sedište u Temišvaru a koja je osnovna verska ustanova za Srbe u Rumuniji.
Nakon toga obratili su se predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, Generalni Konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, predstavnik Saveza Srba i zamenik gradonačelnika grada Temišvara.
Direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište zahvalila se svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja a ovim putem istakla je važnost koju, već tradicionalno, turisti iz Rumunije imaju za turizam Velikog Gradišta.
„Ovom prezentacijom pokušaćemo da se zahvalimo našim dragim gostima iz Temišvara, i ujedno pozovemo nove posetioce koji su zainteresovani za klasične odmore, sport i rekreaciju, potpuno uživanje u krstarenju turističkim brodovima ili jednostavno za veselu atmosferu na našim manifestacijama. Turistima iz Rumunije je ponuda bogatog manifestacionog turizma jako interesantna, oni već tradicionalno učestvuju na našim gastronomskim festivalima ali i kulturološkim manifestacijama, a na Ramskim sutonima skoro svake godine učestvuju i pesnici iz udruženja Srba iz Rumunije“, istakla je direktorka Dajana Stojanović.
Bogata ponuda koju nude ugostitelji uvek je interesantna svim turistima, a deo ove ponude mogli su da probaju nakon konferencije za novinare.
Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, predstavio je sve ono što naša opština nudi svojim gostima, i istakao je svoju želju da turisti posete Veliko Gradište, uz uverenje da kada gost jednom dođe kod nas, uvek se vraća.
„Srebrno jezero, koje je jedno od najlepših i najpoznatijih turističkih mesta Srbije, nalazi se na svega stotinak kilometara od Temišvara, a posetioci koji dolaze, imaju priliku da skelom preko Dunava, na tradicionalan način, uplove u Veliko Gradište kod Ramske tvrđave, i nastave svoj put ka Srebrnom jezeru. Jezero svojom bogatom ponudom može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih turista, Pre svega tu su duge, uređene plaže, jedan od najlepših akva-parkova Srbije, Nacionalni veslački centar, sportski tereni, kamp Miloša Teodosića, našeg proslavljenog košarkaša, i koji na Srebrnom jezeru obučava mlade, talentovane nade košarke“, rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Bilo je  je i reči o projektima koje će opština Veliko Gradište realizovati u narednom periodu.
Predsednik je još jednom zahvalio domaćinima ovog skupa, prisutnim zvaničnicima iz Temišvara, predstavnicima medija i agencijama na velikom odzivu.
Generalni Konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić je istakao važnost Generalnog Konzulata iz Temišvara za očuvanje Srpskog Nacionalnog identiteta u ovoj oblasti, a promotivne aktivnosti kao što je ova prezentacija Konzulat će uvek podržavati i promovisati.
Predstavnik Saveza Srba u Rumuniji je govorio o odličnoj saradnju koju imaju sa našom opštinom I o saradnji koju Savez Srba u Rumuniji ima sa našim javnim ustanovama.
Zamenik gradonačelnika grada Temišvara u svom obraćanju je izrazio želju da ovo bude još jedna u nizu akcija povezivanja Srbije i Rumunije. Takođe je govorio o velikom broju naših turista koji dolaze u Temišvar na vikend kao i tuirsta iz Temišvara koji posećuju našu opštinu i da sa ovakvim akcijama taj broj će iz godine u godinu biti sve veći.
Performans je nastavljen na samom trgu Ujedinjena a posetioci uživali su u spektakularnom nastupu izvođačke grupe Ansambla narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac.
Ugostiteljsaka ponuda i gastronomski specijaliteti su jedna od najbitnijih potencijala Srbije, a Veliko Gradište je opština koja je poznata po širokoj ponudi hrane i bogatim menijima svojih restorana. Ovom prezentacijom ugostitelji su mogli da direktno prezentuju svoje restorane predstavnicima agencija u Rumuniji, ali i posetiocima prezentacije, kao svojim budućim gostima.
Ovom prilikom zahvaljujemo se svim saradnicima iz Rumunije, ali našim dragim kolegama iz Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac, našim ugostiteljima: Kod Tadića, restoran Dunavski cvet, Kasina kod Ajduka, La Taverna, restoran Dunavska bašta, pekari Ema, prenoćištu Srebrno jezero, koji su podržali ovu akciju, vlasnicima privatnog smeštaja , Vinariji Stokić I Distillery Kumane.
Autor i foto: Turistička organizacija Veliko Gradište