Vlada R Srbije 01

Proglašena trodnevna žalost; Milić: Maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtava

DRUŠTVO HRONIKA VESTI

U Vladi Srbije završena je konferencija za medije povodom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja.

Ministarka Grujičić rekla je na konferenciji za medije da će Institut za mentalno zdravlje objaviti broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć.

 

„Zasad ćemo ostaviti roditeljima i deci da se jave Institutu za mentalno zdravlje ako im je potrebna pomoć. Velika je odgovornost na psiholozima i pedagozima koji rade u školi“, navela je minostarka.

Ružić o navodima da je počinilac bio žrtva vršnjačkog nasilja

Na pitanje da li je dete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, ministar Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i Centra za socijalni rad, prema kojima je dete došlo sa posekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

„Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić.

Milić: Počinilac planirao napad i napravio spisak žrtava

Veselin Milić je naveo da su policijski službenici na licu mesta lišili slobode napadača i pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo i da je počinilac mesec dana planirao zločin.

„Prema dosada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dana 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana svoga oca, ostavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela“, rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V. nakon čega se okrenuo ka deci i A. B koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom.ž

„B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, pucao prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode“, rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak dece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenja sa brojem dece koji je planirao da ubije u svakom odeljenju.

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

„Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove“, rekao je Ružić.