Protes Poloprivreda Traktor 03

Protestna vožnja traktorima u Požarevcu

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

„Protesti će biti širom Srbije, od teritorije Vojvodine preko Šumadije i svih krajeva iz kojih dolaze priključena udruženja poljoprivrednika“, kaže Nedeljko Savić iz udruženja „Stig“

Udruženja okupljena oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije danas su  započeli protest i blokade na više lokacija u zemlji, od Požarevca do Kraljeva i Kragujevca, rečeno je nakon što su propali  pregovori u Vladi Srbije.

Odluka da se izađe na proteste usledila nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije uputilo dopis Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, u kome navode sve zahteve za ovu godinu.

Ipak, iako su imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, on nije urodio plodom, jer je predloženo da se zahtevi „odlože“ do naredne godine.

Kako  kaže Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ iz Požarevca, premijerka je prekinula sastanak, a da skoro ništa zbog čega su došli – nije odobreno.

Foto: P.Jovanović

„Jedino što nam je rečeno jeste da o uslovima može da se razmatra tek za sledeću godinu, ali nam to ne znači ništa. Od svih zahteva jedino je ispunjeno je iznos prelevmana za sir. To nam maltene ništa ne znači. Ratari i stočari i ujedinjeno su napravili strategiju za obnovljivi razvoj kompletne poljoprivrede. Ipak, očigledno se nismo razumeli najbolje. Sutra se ide na proteste“, objašnjava za Savić.

On dodaje da to neće biti protesti na kojima se „provozaju i vrate kući“.

Foto: P.Jovanović

„Prvo izlazimo na puteve i stojimo pored. Od drugog dana krećemo da ih blokiramo. Protesti će biti širom Srbije, od teritorije Vojvodine preko Šumadije i svih krajeva iz kojih dolaze priključena udruženja poljoprivrednika“, pojašnjava Savić.

Prema rečima poljoprivrednika Đoke Ćurčića iz Vilova, pregovori u Vladi Srbije nisu ni počeli a već su se završili.

„Danas su nas ubili. Ponuda je bila gora, nego prošlog ponedeljka dok smo još mislili da će nečega biti, a danas je bilo ubistvo. Ništa. Još su nam oduzeli telefone na ulazu u Vladu, što se nikada do sada nije desilo“, priča Đoka Čurčić.

Kako objašnjava za Danas, poljoprivrednici nemaju više čemu da se nadaju jer im je jasno da su us vemu odbijeni.

„Rekli su, tek ćemo sledeće godine da pričamo a mi smo došli do vešanja u ovoj godini. Sve su prebacili za sledeću godinu, a sada ništa ne daju. Na osnovu njihovog ponašanja i ovog što se danas desilom to je čisto poigravanje, to je neozbiljno i za nas, poljoprivrednike i za komletnu naciju i građanstvo Srbije“, jasan je poljoprivrednik Čurčić iz opštine Titel.

Prema rečima stočara i proizvođača mleka Milana Pajića iz Mačvanskog udruženja „Naše mleko“, na razgovorima je bilo sve samo ne razgovora.

„Bilo je ponižavajuće, ništa od svih zahteva koje smo dostavili nije ispoštovano ni prihvaćeno. Pokušali su da nas razjedine u smislu da mogu da uzmu ratarima, pa da daju stočarima, ili obrnuto., predlagali neke mere za sir ali to je sve smešno. To je politika koja se sprovodi godinama, da nas razjedine i među nama naprave rasulo. Mi na to ne pristajemo“, kaže Milan Pajić.

Kako je potvrdio, poljoprivrednici iz Mačve imaće protestni skup u Bogatiću, dok će ostali u toku dana odrediti lokacije gde će se sutra okupiti.

U obavestenju o tome šta se dešavalo jutros na sastanku u Vladi RS, Udtruženje za opstanak poljoprivrednika Srbije obavetsilo je svoje članove sledećim dopisom, u koji je Danas imao uvid.

„Pregovora nije bilo, apsolutno ni jedna tačka nije razmatrana ni pomerena. Pokušano je prebacivanje lopte da se uzme ratarima ili stočarima, da se samo jedni zadovolje. Pokušano je da se zavade stočari i ratari, što im nije urodilo plodom a od zahteva nema ništa, sem da će uvesti 300 dinara na sir. Gospodo, ostaje samo jedno što smo i znali a to su protesti i borba za naš opstanak i život. Spremajte se za sutrašnje proteste !“, navodi se u obaveštenju poljoprivrednicima.

Foto: P.Jovanović

Koji su zahtevi?

Predstavnici udruženja Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije – Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – tražili su konkretne mere.

Poljoprivrednici traže da zagarantovana cena mleka bude 78 din + PDV; da subvencije po hektaru budu 300 evra; da premija za mleko bude 20 dinara; a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti.

Traže da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode; da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture; da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara; i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

Izvor: Tanjug