Prva liga Srbije u američkom fudbalu po novom sistemu startuje 25. marta

Požarevac Sport Vesti

Takmičenje u Prvoj ligi Srbije u američkom fudbalu počinje 25/26. marta 2023. godine. Kao i prošle sezone, u konkurenciji je sedam timova, a završnica takmičenja – meč Serbian Bowl – predviđen je 8/9. jula.

Ove godine usvojen je novi sistem takmičenja, u kojem će se sedam ekipa, podeljene u dve grupe, boriti za novi naslov prvaka Srbije.

Grupa A:

Beograd Vukovi

Kragujevac Wild Boars

Zemun Blue Dragons

Novi Sad Wild Dogs

 

Grupa B:

Kikinda Mammoths

Požarevac Pastuvi

Bukurešt Rebels

 

Novi član „elitnog” takmičenja je ekipa iz Bukurešta Rebelsi koja je taj status izborila prošle sezone, osvojivši Drugu ligu Srbije.

 

Serbian Bowl titulu brani ekipa Vukovi iz Beograda, koji su prošle 2022. sezone u XVII Serbian Bowl savladali ekipu Kragujevac Wild boars rezultatom 24:17.

 

Sistem takmičenja

 

Kako nova pravila nalažu, u Prvoj ligi Srbije 2023, u ligaškom delu takmičenja, svaki tim igra protiv svakog tima u okviru svoje grupe dvokružno, bilo kao domaći tim, ili kao gostujući tim. Izuzetak je tim Bukurešt „Rebels“, koji će sve svoje utakmice igrati kao gostujući tim.

 

Posle odigranog ligaškog dela takmičenja, u “vajld kard” kolo plejofa ulaze trećeplasirani i četvrtoplasirani timovi Grupe A, kao i prvoplasirani i drugoplasirani timovi Grupe B. Trećeplasirani tim Grupe A , kao domaćin, igra protiv drugoplasiranog tima Grupe B, dok četvrtoplasirani tim Grupe A, kao domaćin, igra protiv prvoplasiranog tima Grupe B. Pobednici utakmica “vajld kard” kola plejofa plasiraju se u polufinale.

 

U polufinalu, prvoplasirani tim Grupe A, kao domaćin, igra protiv lošije plasiranog pobednika “vajld kard” kola plejofa na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja, dok drugoplasirani tim Grupe A, kao domaćin, igra protiv bolje plasiranog pobednika “vajld kard” kola plejofa na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja.

 

Prvi mečevi igraće se 24/25. marta. Regularni deo sezone završiće se 9/10. juna, a plej-of 16/17. i 23/24. juna.

 

Konačno, Serbian Bowl, finale Prve lige Srbije, igraće se 7/8. jula 2023.

Izvor Politika