Kucevo Sneg Zima Vreme

Raspored bogosluženja u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu do kraja Cvetne nedelje

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO VESTI

Danas je (sreda, 05.april)  u u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu odslužena poslednja Liturgija pređeosvećenih darova u ovom postu. Do kraja Cvetne nedelje bogosluženja su sledeća :

petak, 07. april – Blagovesti, Božanstvena Liturgija sv Jovana Zlatousta u 08:30;

subota, 08.april – Lazareva subota , Božanstvena Liturgija sv Jovana Zlatousta  sa parastosima u 08:30, Vrbica u 18:00 časov  (  Lazareva subota ili Vrbica se slavi na subotu uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila. Sama Vrbica je praznik  isključivo namenjen  deci. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata, a venčiće na glavu. Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Praznik je imao veliki značaj pre Drugog svetskog rata).

Foto: P.J Manastir Sestroljin

nedelja, 09. april – Cveti, Božanstvena Liturgija u 08:30 (Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u JerusalimUvek pada u nedelju, dan nakon Lazareve subote, i nedelju dana pre Uskrsa. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.