Referendum, 16. januar 2022.

Referendum u Srbiji biće organizovan u nedelju, 16. januara 2021, a pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?„.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je i da ponuđeni odgovori budu DA i NE, a glasaće se od 7.00 do 20.00.

Referendum će biti organizovan po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača.

Republička izborna komisija (RIK) dostavila je građanima informacije o promenama koje se predviđaju Aktom o promeni Ustava.

Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, dodaje se u obaveštenju.

Komisija je navela da je cilj promene Ustava Srbije obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava.