Sajam dualnog obrazovanja „Korak do praktičnog znanja“

Kostolac Kultura Vesti

U sredu, 24.05.2023. godine, u holu Centra za kulturu Požarevac, u organizaciji PKS – RPK Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga Požarevac, održan je Sajam dualnog obrazovanja „Korak do praktičnog znanja“.

Pored predstavnika RPK, događaju su prisustvovali i predstavnici NSZ, Školske uprave Požarevac, a aktivno učešće uzeli su i predstavnici kompanija koje imaju iskustva u realizaciji dualnog obrazovanja.
Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ – Kostolac, sa predstavnicima Tima za KViS, aktivno je učestvovala u promociji dualnog obrazovanja i zajednički, sa predstavnicima kompanija sa kojima će škola sklopiti Ugovor o dualnom obrazovanju, budućim srednjoškolcima sa teritorije grada Požarevca, predstavila ponudu dualnog obrazovanja za 2023/2024. godinu.

U pitanju su trogodišnji obrazovni profili na području rada mašinstvo i obrada metala: bravar-zavarivač i mehaničar motornih vozila.


Cilj učešća škole je bio, da zajedno sa poslodavcima, koji su iskazali potrebu za obrazovnim profilima Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ – Kostolac: AD EPS Ogranak TE-KO Kostolac, Ariva Litas, Auto centar „Žoli“ i „AS Braća Stanković“, predstavimo prednosti dualnog obrazovanja.

Prednosti se ogledaju pre svega u tome, da učenici tokom svog boravka u kompaniji, pored stručnih znanja stiču i veštine-usavršavaju svoje socijalne veštine, razvijaju radne navike i osećaj pripadnosti kolektivu. Takođe, učenici imaju priliku da budu deo radnog okruženja, jer im je sve vreme boravka u kompaniji obezbeđena podrška najboljih (instruktora) koji su sigurni garant kvaliteta učenja. Nakon završetka školovanja, kompanija može učeniku ponuditi zaposlenje, ali učenik takođe može nastaviti sa višim ili visokim obrazovanjem ili pak započeti samostalno da obavlja delatnost za koju se školovao.

Autor:Snežana Pantić, organizator praktične nastave (član Tima za KViS).

Foto:Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ – Kostolac