Maturelamarr2a

SAMSON I DALILA

ČAS ISTORIJE
„Nikad ne veruj ženi koja laže!“
Laza Ristovski, replika iz filma „Underground“

 

Lepo je to kad se neko zaljubi! Ali šta ako momak koji može da ima bilo koju pravi budalu od sebe zbog neke kučke? Lep, visok, mišićav, duge kose i preke naravi… Ne znam na kog ste pomislili ali ja govorim o starozavetnom junaku, Samsonu.

Samsona je Bog obdario nadčovečanskom snagom. Branio je svoj jevrejski narod od Filistejaca koji su ih bili potčinili. I gde bi mu kraj bio da nije bio zaljubljive prirode. I pored toliko poštenih devojaka, on se zaljubio u Dalilu, Filistejku. Knezovi njenog naroda joj obećaše veliku nagradu ako im otkrije kako da Samson ostane bez svoje snage.

Prvom prilikom, u trenucima nežnosti ona mazno upita svog ljubavnika da joj otkrije tajnu svoje snage. Samson reši da se malo zeza i izmisli priču kako bi izgubio snagu ako bi ga vezali sa sedam mokrih kanapa. I čim je zaspao, Dalila uze sedam kanapa, pokvasi ih i veza najvećeg neprijatelja svog naroda. Kad su došli Filistejski vojnici da vode zarobljenika, Samson se probudi, pokida kanape i rastera napadače.

I tad poče Dalila još i da se ljuti na Samsona što ju je slagao (šta ti je žensko!?!?) Ispade da je ona žrtva!

Nastavljala je sa zapitkivanjem svaki dan a Samson je stalno izmišljao nove netačne načine kako da ga njegova ljubav izda. I svaki put bi Dalila bila „prevarena strana“ i sve bi više histerisala dok jednog dana Samsonu nije prekipelo i reši on da bude budala do kraja i iskreno joj otkri svoju tajnu.

Tajna njegove snage je bila u njegovoj kosi. Ako bi je neko ošišao, postao bi slab kao svaki čovek.

Šta mislite – šta se desilo čim je Samson zaspao?

 

TAČAN ODGOVOR!             Šteta što niste uložili kviska!

 

Filistejci su sada lako savladali ošišanog Samsona, okovali ga i iskopali mu oči. Dalila je dobila bogatu novčanu nagradu za svoju nevernost.

U čast pobede nad svojim najvećim neprijateljem, Filistejci su napravili gozbu. Kad su se dobro napili, dovedoše Samsona da im igra. Nekada silan a sada oslepljen i osramoćen, zavapi Bogu da mu poslednji put da snagu. Ova molba bi uslišena. Samson napipa noseće stubove hrama i zaljulja ih iz sve snage. Tavanica pade i pobi sve u hramu, samog Samsona i pijane goste…

Eto, šta uradi žena od onakvog junaka…

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)