Sećanje na PALE ŽRTVE i slava nad POBEDOM

Vesti

 Sutra će biti obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Ta dva važna događaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.
Ove godine u defileu u Moskvi neće učestvovati pripadnici Vojske Srbije niti će paradi prisustvovati srpski zvaničnici što se objašnjava time da se visoki strani gosti i delegacije pozivaju samo na jubilarne godišnjice.

 U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope, s obzirom da zemlja teži da postane članica EU.
U Požarevcu će  72. GODIŠNjICA DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM 09.05.2017.GODINE biti svečano obeležena kroz manifestaciju počev od 10.00 h.
U Svečanoj sali Grada Požarevca biće upriličen prijem delegacija, predstavnika ambasada.
Ovu svečanost uveličaće Hor Barili „Talasi Amura“, Muzička škola –Instrumental i
Hor Barili „Ovo je Srbija“
U 11.00 h na Spomen kosturnicu boraca Crvene Armije i na spomeniku streljanim rodoljubima, na Čačalici, biće svečano polaganje venaca.