Ivana J 01

Školska godina počela intoniranjem himne, u Požarevcu bez štrajka u školama

Kultura Požarevac

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poželeo je svim učenicima i nastavnicima puno uspeha u novoj nastavnoj godini, koja je počela intoniranjem himne u školama.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što i ove godine školska godina počinje na vreme, neposredno bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

„Drago mi je što će i ove godine u školske klupe sesti oko 65.000 prvaka“, kazao je ministar i naveo da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u kvalitet obrazovanja na svim nivoima „jer ulaganje u obrazovni sistem je ulaganje u budućnost“.

Početak nove školske godine i prijem đaka prvaka obeležila je i najstarija škola u Požarevcu Osnovna škola „Dositej Obradović“. Ove godine u prvi razred je upisano 135 đaka.

U novoj 2022/2023. školskoj godini u Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u prvi razred je upisano 135 đaka.

Prvi dan škole malim prvacima ulepšali su njihovi nešto stariji drugari, učenici drugog razreda.

„Kvalitet obrazovno – vaspitnog rada koji se temelji na stručnosti nastavnog kadra, pre svega, zatim na velikim uspesima učenika na svim nivoima takmičenja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, govori mnogo o broju upisanih prvaka i u ovoj školskoj godini“, izjavila je direktorka OŠ „Dositej Obradović“ Ivana Joksimović.

Na prijemu prvaka, direktorka Joksimović je pročitala i pismo Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, upućeno onima koji su danas prvi put seli u školske klupe.

Podsećamo, u prvi razred je upisano 135 učenika, dok ukupan broj učenika koji će pohađa ovu školu iznosi 991.

Učenici 1. i 2. razreda cele školske godine nastavu će pohađati u prepodnevnoj smeni od 8 sati sa mogućnošću korišćenja produženog boravka do 16 sati.

Učenici svih razreda će moći da koriste školsku užinu kao i obroke u boravku (za 1. i 2. razred) od ponedeljka, 5. septembra. Prijave zainteresovanih učenika za školsku užinu su do petka 2. septembra. Cena užine za septembar iznosi 1.700 dinara, a produženog boravka 5.800 dinara.

U Požarevcu bez štrajka u školama

U srednjim školama u gradu, nema najavljenog štrajka u ovim školama koje pripadaju teritoriji grada Požarevca.

Margareta Sekulović, predsednica aktiva direktora osnovnih škola u gradu saopštila je da ni u osnovnim školama u gradu nema najavljenog štrajka za početak nove školske godine.

„Veoma brzo odluka o kombinovanom testu“

Ministar Ružić izjavio je da će se veoma brzo odlučiti po pitanju toga da li će osmaci na završnom ispitu ili tzv. maloj maturi u sklopu kombinovanog testa polagati jedan predmet, umesto svih pet koji su do sada polagali (istorija, geografija, biologija, fizika, hemija).

„Veoma smo blizu da na osnovu stava referentnih ustanova donesemo odluku da na neki način iznijansiramo tzv. malu maturu, odnosno da omogućimo da se osmaci, što se tiče kombinovanog testa, a spram afiniteta koji imaju, opredele za jedan od pet predmeta“, rekao je Ružić.

Ružić je odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je preostalo da još Nacionalni prosvetni savet da svoj stav.

„To će biti veoma brzo, ali mi nismo u poziciji da jednu autonomnu instituciju požurujemo“, rekao je Ružić