ŠKOLSKI PREDMET bio je Srpski jezik, a sada Srpski jezik i književnost I TO NIJE SVE…

Vesti

Ukidanje izbornih predmeta i trećeg časa fizičkog
Svi izborni predmeti se ukidaju i prelaze u sekcije, a kao obavezni izborni predmeti ostaju veronauka, građansko, drugi strani jezik. Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.
Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.

Članovi NPS (Nacionalni  prosvetni savet) su usvojili tri izmene: da se predmet srpski jezik preimenuje u srpski jezik i književnost, da hor zadrži svoj sadašnji status, kao i da se iz postojećeg plana izbaci odredba za koju se tvrdi da je diskriminišuća.

NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.
Nedeljković je rekla da za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva – 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.
Predsednik NPS najavio je da će na sledećoj sednici, 9. maja, biti reči o nastavnim programima