Sveti Vasilije Veliki

Slavi se srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas slave Vasilija kao krsnu slavu

DRUŠTVO VESTI ZANIMLJIVOST

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog u narodu poznat kao Mali Božić, a danas je i Obrezanje gospodnje. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom.

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena.

U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj život kada je napunio 50.

Kao veliki pobornik Pravoslavlja, pun moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje – Vasilije se punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

U nekim našim krajevima se ponavljaju oni koji su vezani za Božić. Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.