Reporteri Bez Granica

Srbija po SLOBODI MEDIJA na 66. mestu u svetu

VESTI

Srbija po slobodi medija na 66. mestu u svetu, lažni privid demokratije

Uticaj moćnika i napadi na medije jači su nego ikada ranije, pokazuje analiza Reportera bez granica „Indeks slobode medija 2017“.

Propaganda i pritisci postali su uobičajeni, naročito u režimima koji se opisuju kao demokratski, pokazuje izveštaj. Zbog jakih pritisaka na novinare i suzbijanja prava građana da znaju šta se dešava u njihovoj sredini, mnoge države su na rang listi od 180 zemalja zabeležile padove. Tako je SAD pala dva mesta i na poziciji je 43, Ujedinjeno Kraljevstvo je na 40, Čile na 33. mestu, a Novi Zeland je pao čak osam pozicija i sada je na 13. mestu.

Srbija je u poslednjih godinu dana zauzela 66. mesto od ukupno 180 država koje se rangiraju po slobodi medija. Kako navode Reporteri bez granica, sloboda medija je sve slabija u Srbiji otkako je na vlasti Aleksandar Vučić, „bivši ministar informisanja Slobodana Miloševića“. Javno se napadaju medijske ekipe koje kritikuju vlast, a mediji rade u teškim finansijskim uslovima i pod ogromnim pritiscima uredništva. Mediji u Srbiji koje vlast ocenjuje kao „nepoželjne“ su istraživačke ekipe BIRN-a i CINS-a, dnevni list Danas, kao i nedeljnik Vreme, a neretko se istražuju njihovi izvori finansiranja i rad.

Tri medijska zakona koja su doneta s ciljem da se Srbija približi standardima Evropske unije ne primenjuju se, navode Reporteri bez granica.

Srbija je zauzimala 66. poziciju i u prethodnom izveštaju, a 2014/2015. godine kotirala se na 67. mestu.

Na prvoj poziciji po slobodi medija nalazi se Norveška, a slede Švedska na 2. i Finska na 3. mestu. Na 4. poziciji je Danska, na 5. je Holandija, a na 6. Kostarika. Slede Švajcarska, Jamajka, Belgija i Island.

Na samom dnu se nalazi Severna Koreja, a slede Eritreija, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan i Kuba.

Najveće padove u slobodi medija doživeli su poljski i mađarski mediji. Javni medijski servisi su se u Poljskoj (54. pozicija) pretvorili u propagandne mašine, a bilo je jakih pokušaja da se finansijski priguše i ugase nezavisni mediji. Viktor Orban je u Mađarskoj (72. na rangu) zaveo medijsku autokratiju, dok je Redžep Erdogan u Turskoj (na 155. mestu) počeo da na mala vrata uvodi diktaturu i kazni sve one koji su neposlušni u medijskoj sferi. Tradicionalno nisko kotiraju se i mediji u Rusiji (148. mesto) pod liderom Vladimirom Putinom.

Iako je izveštaj o slobodi medija generalno negativan, najveći rast u slobodi medija beleže zemlje Evropske unije i, iznenađujuće, države na Balkanu. Slede SAD i zemlje Afrike, a na dnu su Bliski Istok i Severna Afrika.