2017 02 Problem U Porastu Srbija U Evropskom Vrhu U Pogledu Maloletnickih I Nezeljenih Trudnoca 975952427

Srbija vodeća u Evropi po broju neželjenih, maloletničkih trudnoća. PREDNJAČE Braničevski, Toplički i Jablanički okrug

VESTI

Sve više devojčica iz Braničevskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, odnosno iz Požarevca, Prokuplja i Leskovca, javlja se lekaru zbog istog “problema”.

U Srbiji je pre nekoliko godina izmenjen zakon prema kome je devojčicama od 16 godina do 10. nedelje trudnoće bio dozvoljen abortus bez znanja roditelja. Na ovaj način teži se smanjenju broja dece koju rađaju maloletne trudnice.

Istraživanja pokazuju da prosečna devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa. U osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto.

Činjenica je da do neželjene trudnoće i do polnih bolesti dolazi zbog opšte neupućenosti i neobrazovanosti o seksualnoj kulturi. Kako je nivo informisanosti mladih devojaka o kontracepciji nedovoljan, na Festivalu zdravlja je predloženo uvođenje zdravstvenog vaspitanja još u osnovnim školama, sa temama prilagođenim uzrastu. Preventiva je kod nas prilično zapostavljena, dok je u razvijenim zemljama na prvom mestu.

Ukoliko se porast maloletničke trudnoće ne zaustavi u svetu, upozoravaju u UNFPA (Populacionog fonda Ujedinjenih nacija ), broj majki mlađih od 15 godina mogao bi se do 2030. popeti na tri miliona!