Kostolac Topla Mlava 02

SRD „Dunavac“ Kostolac – istorijat, značajni podaci i rezultati u 2023. godini

DRUŠTVO KOSTOLAC SPORT VESTI

Sportsko ribolovno društvo „Dunavac“ Kostolac osnovano je 17.03.1948 god. i za 76 godina rada ostvarilo je izuzetne uspehe kako u razvoju ribolovnog sporta, u radu sa mladima tako i sa ostvarenim takmičarskim rezultatima. Članovi SRD „Dunavac“ u periodu od 1989. do 2018. za koje imamo sređene podatke postizali su validne rezultate u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, tako je da je SRD „Dunavac“ najtrofejnije sportsko društvo u Kostolcu i gradu Požarevcu. Za protekli period veliki broj članova, aktivista i takmičara ugradio je sebe u istoriju SRD „Dunavac“, uspešno prezentovao Savez sportskih ribolovaca Srbije, Jugoslavije, SCG i Republike opštinu Požarevac i grad Kostolac. O čemu svedoče ostvareni rezultati i mnogobrojna priznanja sa mnogih opštinskih, regionalnih, republičkih, saveznih , balkanskih, evropskih i svetskih prevenstava.

Članovi SRD „Dunavac“ imali su do sada preko 100 nastupa u reperezentativnim selekcijama (seniori,seniorke, juniori, kadeti, pioniri) reč je o Siniši Dražić (učesnik 10 SP tri medalje zlato, srebro i bronza), Miroslavu Jovanoviću (prvak Jugoslavije, prvak Srbije, učesnik 2 SP), Slavici Dražić (7 puta prvakinja Jugoslavije, 2 puta vicešampion Jugoslavije, prvak Balkana, 2 puta vicešampion na balkanskom prvenstvu i 17 učešća na SP; dobitnik titule sportiste veka grada Kostolca), Jasmina Radović (prvak Srbije, vicešampion Jugoslavije, učesnik kupa balkanskih zemalja, učesnik na 5 SP), Aleksandar Radović (3. mesto u Jugoslaviji, vicešampion SCG, učesnik 7 SP), Đorđe Stanković (2 puta prvak Srbije i 2 puta treći u Jugoslaviji, ekipni prvak sveta na SP u Belgiji), Vladan Milošević (učesnik 2 SP u disciplini fider), Tamari Petrović (prvakinja Srbije 3 puta, vicešampion Srbije, učesnik 4 SP), Nikola Šaranović (3. mesto u Jugoslaviji i jedno učešće na SP), Lepomiru Đorđeviću (učesnik 2 SP, lov šarana), Srđan Ljubisavljević (učesnik jednog SP), Nemanja Arsić (treće mesto u Srbiji, jedno SP), Dejan Spasić (drugo mesto u Srbiji, jedno SP), Katina Hadžijevski (prvak Jugoslavije, učešće na kupu Podunavskih zemalja i jedno SP), Marko Valjarević (jedno SP), Jelena Radović (3. mesto u Srbiji, vicešampion Srbije 2016. godine i učešće na 3 SP). Veliki doprinos SRD-u „Dunavac“ Kostolac dali su i Ana Pistolozi, Marija Mišić, Marija Dražić, Milica Crnoseljanski, Jana Jacić, Miloš Šaranović, Srđan Martić, Miloš Ivić, Dušan Stević, Milan Vujević, Aleksandar Božić, Dušan i Miloš Novaković, Igor i Nemanja Božić, Milica Maksić i mnogi drugi. O radu ove sportske organizacije koja je prošle godine brojala 597 seniora, omladinaca, dama i lica preko 65 godina ima 94. a članova sa invaliditetom 12. O zastupljenim sekcijama „plovak“, fider“, „karp“ najrečitije govore pehari, medelje, koje više ne mogu stati u postojeće prostorije i sedište SRD „Dunavca“. Muška i ženska ekipa SRD „Dunavca“ je dvostruki osvajač kupa Jugoslavije u obe konkurencije.


Član SRD „Dunavca“ Dražić Siniša, je jedno vreme obavljao funkciju saveznog selektora ženske reprezentacije SCG, a potom je bio i direktor svih nacionalnih selekcija SCG. Nenad Radović je obavljao dužnost saveznog selektora SCG za kategoriju do 18 godina, selektor kadetske reprezentacije Srbije za kategoriju do 14 godina – kadeti i ostvario 13 učešća na SP (drugo mesto na SP u Italiji i prvaka sveta na SP u Smederevu), a trenutno je savezni selektor kadetske reprezentacije Srbije. Iz male škole ribolova 2017 najpespektivniji pojedinci priključeni su takmičarskoj ekipi kadeta SRD Dunavac. Regionalna liga Srbija – centar kadeti SRD „Dunavca“ zauzeli drugo mesto u konkurenciji 8 ekipa. Pojedinačno Milica Maksić 4 mesto Mladen Spasić 5 mesto u konkurenciji 33 kadeta i kadetkinja. Na kupu Srbije kadeti SRD Dunavca zauzeli su 3 mesto u konkurenciji 12 ekipa iz Srbije ,dok je Mladen Spasić pojedinačno osvojio 3 mesto. Kategorija dama Dražićka, , Petrovićka i učestvovale na SP u Poljskoj. Maksić Milica učestvovala na SP u Italiji -kadetska reprezentacija Srbije.. Na osnovu svih rezultata postignutih u 2018. godini SRD „Dunavac“ je rangiran od strane Saveza sportskih ribolovaca Srbije: u kategoriji sve discipline od 66 klubova 13 mesto, u kategoriji plovak 8. mesto, kadeti U-15 3. mesto,juniori U-20 9 mesto, kategorija dame 2 mesto, kategorija fider 12. mesto. U olimpijskom rangiranju 2013-2016. osmo mesto. U 2018 godini uspešno smo učestvovali na manifestaciji sajam sporta GO Kostolac u organizaciji centar za kulturu i sport GO Kostolac. U 2019. godini kadeti SRD Dunavca su najbolje ragirana ekipa u Srbiji, pobednici kadetske lige Srbije– centar Mladen Spasić i Maksić Ana status reprezentativaca za SP Mađarska 2020. Kategorija dama – druge po ragiranju u Srbiji za 2020 godinu , status reprezentativaca Sandra Ilić i Maksić Milica za SP u Holandiji 2020 godine.

Zbog sveukupne situacije sa korona – 19 sva međunarodna takmičenja su odložena. Ekipa seniora SRD „Dunavac“ D.Spasić, M.Vujević i N.Šaranović osvojila je 3 mesto Srpska liga-centar i isto ponovila 2021. god. 2021 godine kadeti su osvojili 1. mesto ekipno Regionalna liga Srbija-centar a Mia Šaranović, Vuk Mitrovski i Ana Maksić su osvojili prva tri mesta pojedinačno.Na državnom Mia Šaranović je osvojila 3. mesto u kategoriji kadetkinja, i stastus kadetske reprezantativke Srbije za SP Slovenija 2022. U kategoriji dama S.Ilić 3. mesto, J.Radović 5.mesto i M.Maksić 8. mesto i osvajaju zvanje reprezatativki Srbije za SP Francuska 2022 . DAME SRD „Dunavac“ po rangiranju u 2021 god. osvajaju 1. mesto u Srbiji. Kadet 4. mesto u Srbiji a SRD „DUNAVAC“ u plovku 6. mesto u Srbiji a u svih 7 disciplina od 74 bodovana kluba 14 mesto. N. Radović, M. Babejić i D. Ilić članovi organizacionog i sudiskog tima SSR Srbije su uspešno učestvovali na 40 svetskom klupskom prvestvu Novi Sad 2021.2022 godina Kadeti su odbranili 1 mesto ekipno Regionalno Srbija –centar, Vuk Mitrovski 1. mesto na opštinskom, regionalnom i državnom prvestvu – kadetski prvak. Najbolji mladi sportisti u anketi Sportskog saveza Požarevca i NIO „Reč naroda“ kao i Mia Šaranović. Mia Šaranović vicešampionka Srbije kod kadetkinja, 1. mesto na opštinskom i regionalnom prvestvu Srbija-centar učešće na SP Slovenija.

Autor: Centar za kulturu Kostolac

Foto: SRD „Dunavac“ Kostolac