Danas je Stranka slobode i pravde Požarevac održala konferenciju za medije povodom planirane rekonstrukcije Galerije „Milena Pavlović Barilli“. Medijima se obratila Maja Kostić, članica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac:

„Na poslednjoj sednici Skupštine grada Požarevca, opredeljeno je 46 miliona dinara za rekonstrukciju Galerije „Milena Pavlović Barili“. Do sada, bili smo upoznati sa različitim propustima, netransparentnošću u poslovanju i radu ove vlasti u drugim oblastima, mi sa pravom iskazujemo bojazan u vezi sa rekonstrukcijom i adaptacijom.“ – izjavila je Maja Kostić i takođe podsetila na spornu odluku u vezi sa zakupom Ergele Ljubičevo.

Naime, SSP nije protiv rekonstrukcije i adaptacije Galerije i svih stvari koje doprinose Gradu Požarevcu, ali izražava zabrinutost za šta će se davati predviđen novac i da li će se poštovati norme i propisi.

„Ako pogledamo tok događaja unazad, 2004. godine usvojen je projekat od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Smederevo i Odeljenja za urbanizam Grada Požarevca a onda se 2018. godine na volšeban način raspisuje novi projekat. Da li to znači novi direktor – novi projekat? Kako je moguće izrađivati staklenu krovnu površinu na Galeriji? Kako će se čuvati umetnička dela u staklenoj površini kada svi znamo kako sunce može da utiče na umetnička dela? Takođe, gde će se dislocirati slike za vreme rekonstrukcije? Kako je to zapravo osmišljeno i kojim projektom?“ – dodala je Maja Kostić i istakla da za ovakve stvari trebaju biti angažovana stručna lica.

Akcenat na današnjoj konferenciji SSP bio je na tome da se treba čuvati autentičnost takvih objekata i to se ne sme narušavati. Jedan deo građanstva je negodovao da ne želi kafanu iznad Galerije, iznad slika.

„Autentični ambijentalni prostor se ne sme remetiti nikakvim kafanama ili staklenim krovnim konstrukcijama.“ – podvukla je Maja Kostić i skrenula je pažnju građanima i na Vodovod i na deponije, kao i da mnoga krucijalna pitanja nisu rešena i u tome je zabrinutost SSP.