Dav

„Sulpture i crteži“ nova izložba u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

KULTURA POŽAREVAC VESTI

„Sulpture i crteži“ nova je izložba koju publika može pogledati od 27. maja u Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu. Autori su vajari iz Beograda – Željka Momirov i Đorđe Arnaut koji skupa povremeno izlažu od 2010. godine, tragajući za zajedničkim umetničkim izrazom.

Ovo dvoje umetnika povezuje dosta toga. Oboje su diplomirali na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, katedra vajarstva, odsek skulptura u prostoru i arhitekturi, u klasi profesora Miodraga Živkovića. Oboje imaju status istaknutog umetnika. Profesori su na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Republika Srpska i članovi su reprezentativnih umetničkih udruženja ULUS i ULUPUDS, gde je Đorđe Arnaut i predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Iza sebe imaju brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu, dobitnici su mnogih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, dela im se nalaze u mnogim kolekcijama, muzejima i galerijama, takođe i u mnogim javnim prostorima.

Prilikom orvaranja izložbe Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac istakla je da je na odabranim radovima Đorđa Arnauta prisutna je svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala, pečene gline – terakote. „Interesantno je koliko Arnaut posvećuje svoju pažnju teksturi površine koje ponekad odnose prevagu nad masama. Sama opipljvost materijala majstorski je predočna ljuspanjem površina, otkidanjem komada, ponegde glačanjem, urezivanjem i ubadanjem. Nastale skulpture stvaraju blagi osećaj dekonstrukcije u vidu iskrivljenja, pucanja, pa čaki odvajanja masa. Mešavina linija i simbola, vertikalne mrlje poput tragova i urušavanje građevine sugerišu putovanje misterioznom rutom – putovanjem kroz vreme čije je ishodište prvo sećanje i materijalni trag čoveka na našim prostorima“, zaključila je Radosavljević.

Izložba 4
U tekstu kataloga prof. dr Veselin Brković, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju primećuje da „Đorđe Arnaut nije samo vajar koji je na kulturnoj sceni skoro četiri decenije, već je i profesor trebinjske ALU i autor skulpture koja se nalazi u gradskom parku u Trebinju. Stručnoj javnosti je vrlo dobro poznato ko je Đorđe Arnaut i koja je njegova uloga u savremenoj nacionalnoj istoriji umjetnosti. Kroz ovu izložbu skulptura, Arnaut predstavlja samo jedan mali dio svog vajarskog opusa, ali je više nego dovoljno da pokaže svo bogatstvo svoga rada.“

Željka Momirov požarevačkoj publici se predstavila skulpturama i crtežima. Marina Radosavljević upoznajući publiku sa delom ove autorke rekla je: „Ona uživa u disciplini istraživanja svoje kreativnosti u okviru ograničenja koje je sama nametnula. Naglašavanja fizičkog, fenomenološkog iskustva objekata, a ne predstavljanja bilo kakvog metafizičkog ili metaforičkog simbolizma, nagnalo je umetnicu da kreira personalizovane i komunikativne ambijente. Željkina skulptura zasnovana je skoro isključivo na gemetrijskom obliku – bilo samostalno ili u nizu modula, na zidu ili na podu, sa umetničkim delima različitih materijala, razmera, proporcija i broja. U duhu konstruktivizma i minimalizma Momirov je zaokupljena upotrebom kako prirodnih, tako i industrijskih materijala i njihovim postavljanjem u specifične aranžmane i na određenim lokacijama.“ Dragica Vuković, istoričarka umetnosti u likovnoj kritici u katalogu izložbe Željke Momirov primećuje: „Može da promeni sve elemente u izvođenju – materijal, jezik kojim se obraća, boju ili izvornost oblika koje uvodi u svoju interpretaciju – ali će uvek ostati primarna jednostavnost i prostorna promišljenost, kao i svest o interakciji, nekada i suprotstavljenih formi. Paralelno sa radom na skulpturama, ona radi crteže koji, kao fusnote stručnog teksta, upućuju na ideju i razradu, kao i na proces koji vodi do krajnje realizacije objekata u prostoru.“

Posetioci će moći da vide izložbu do 12. juna, ulaz je slobodan.