Plakat Rade Prvulovic

Svečano otvaranje izložbe skulptura i crteža Radeta Prvulovića u Galeriji savremene umetnosti

KULTURA POŽAREVAC VESTI

Svečano otvaranje izložbe skulptura i crteža Radeta Prvulovića zakazano je četvrtak, 1. juna 2023. godine, u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti.

Rade Prvulović sa sedištem u sred plodne stiške ravnice koristi istraživački i eksperimentalni pristup dok prisvaja i rekonstruiše vizuelne fragmente ideja kroz različite medije koji uključuju skulpturu, crtež i slikarstvo.

Rad Radeta Prvulovića odražava poriv za ponovnim povezivanjem sa zemljom i čovekovim životnim izvorima. Primećuju se dualnosti savremenog života: usamljenost naspram zajednice, urbano uređenje naspram rasprostranjene prirode, animalizam naspram obožavanja predmeta. Inspirisan poljoprivrednim zemljištem i likovima njegovog ruralnog okruženja umetnik iz svog ateljea stvara dela vizuelno usidrenih u ličnom iskustvu kroz sopstveni leksikon magije.

Rade Prvulović je vajar i slikar iz Batuše. Završio je vajarski odsek na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije crtež. Član ULIS-a je od 1983. godine. Izlagao je grupno i samostalno. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada za kulturu. Godine 1990. odselio se u Italiju, u Vićencu, gde je živeo do 2011. godine. Radio je i izlagao je u Vićenci, Milanu, Bolonji i Rimu, a grupno u Parizu i Londonu. Dobitnik je nagrade za skulpturu u Milanu.