Biblioteka Nagrade 01

Svetosavlje kao način života – Nagrade najvrednijim čitaocima za najviše pročitanih knjiga u 2022.godini

KULTURA POŽAREVAC VESTI

Narodna biblioteka ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, 25. januara 2023. godine, dodelila je nagrade najvrednijim čitaocima povodom predstojećeg praznika ,,Svetog Save“ , koji je ujedno i Dan i slava ove ustanove.

Prisutne je pozdravila direktorka Vera Zarić Mitrović, a ovom prilikom prikazan je i kratak film ,,Ktitorstvo Nemanjića“ Biljane Mrće i Jelene Čobić Stanisavljević. Čitav događaj upotpunjen je pričom istoričara Miroljuba Manojlovića o životu Rastka Nemanjića.


Prosvetiteljski rad Svetog Save, po svom sadržaju i po svojim ciljevima i metodama, drugačiji je od onoga što se danas podrazumeva pod pojmom prosvete. Evropska prosvećenost svodi se na školsko obrazovanje, pragmatično znanje i konkretno učenje. Svetosavski tip prosvete pridaje izuzetan značaj moralnom obrazovanju i oblikovanju ličnosti, vaspitanju i poimanju zajednice, i zasniva se na temeljima Hristove nauke. Sava je bio narodni učitelj i prosvetitelj, savetodavac i lučonoša srpskog duhovnog bića, a to je i danas. U sveukupnoj ličnosti Svetoga Save kao predanog monaha, vrednog zakonodavca, značajnog književnika, tvorca novih ideala, dobrog državnika, najvećeg prosvetitelja i hrišćanskog filosofa, možemo da sagledamo snažnu misao svetosavlja. Filosofija svetosavlja svojom metodologijom određuje put u rešavanju životnih problema i čoveka u savremenom društvu, jer ističe usavršavanje ljudskog bića do Bogočoveka. Iako sa nama nije više Savino telo, zauvek će ostati njegovo delo koje je izmenilo srpsku istoriju i koje se ne zaboravlja.

Savin put slede i korisnici Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović“ u Požarevcu i Kostolcu. Trudimo se da svaku njihovu aktivnost i zalaganje bogato nagradimo knjigama i dobrom uslugom. Svi naši korisnici su poput knjiga na policama, imaju priču, a mi, zaposleni, uvek možemo da kažemo nešto o svakoj toj priči. Naše bogatstvo se ne ogleda samo u broju članova, jer je svako od njih proživeo onoliko života koliko je knjiga pročitao, a to je nešto najvrednije. Zahvaljujući njima i dalje žive Andersen, Šekspir, Dostojevski…kao i savremeni pisci koji imaju onoliko interpretacija koliko i publike. Naši članovi ne poznaju godine, svi su mladi jer čitaju.


Korisnici koji su nagrađeni za najviše pročitanih knjiga u 2022. godini su :

Stefan Jotov, 4 godine
Lav Dedeić, 1, razred OŠ ,,Dositej Obradović“
Alina Mihajlović, 5. razred OŠ ,,Jovan Cvijić“
Ana Paunović, 6. razred OŠ ..Kralj Aleksandar“
Andrijana Simonović, 3. godina Ekonomske škole
Eva Todorović, rođ. 1965. godine, pravnik
Hristos Hadžijevski, rođ. 1957. godine, penzioner
Počasni član Biblioteke je Dragana Đorđević, prof. matematike u penziji.
Priznanja za dugogodišnju podršku i pomoć Biblioteci dobili su:
Goran Minić, rođ. 1973. godine, policijski službenik
Jovo Ćulibrk, carinski službenik u penziji.

Izvor i foto: