Svetosavska akademija u Centru za kulturu u Požarevcu

Društvo Kultura Požarevac Vesti

U Centru za kulturu u četvrtak, 27. januara, priređena je Svetosavska akademija pod nazivom „Putem svetlosti i znanja“, u organizaciji Braničevske eparhije, Grada Požarevca, osnovnih i srednjih škola i Predškolskom ustanovom „Ljubica Vrebalov“.

 

U kulturno-umetničkom programu učestvovale su osnovne i srednje škole, kao i Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“.

 

Na samom početku svečanosti sveštenik Velibor Ilić. govorio je besedu o Svetom Savi i istakao da o ovom svetitelju najviše govorimo o detaljima njegovog života.

,,Za mnoge ovo je jedna romantična priča, o princu koji napušta toplinu porodičnog doma i odlazi u manastir kako bi se prepustio svom dečačkom zanosu, čitanju knjiga i neprestanoj molitvi. Ipak, za nas ljude crkve, ovaj događaj je primer izbora koji svaki hrišćanin treba da donese i dileme koje treba da reši, da li će se prepustiti prirodnim zakonima i oglušiti se o Božjoj brizi ka večnom postojanju ili će svoj život vezati za Gospoda, te na taj način krenuti uskim i trnovitim putem na kome su brojni neprijatelji.

Zato poput Svetoga Save čovek treba da se odrekne sebe i kroz krštenje postane član crkve i da svake godine kroz pričešće potvrđuje zajednicu sa Gospodom. Znajući ovo trebamo da imamo u vidu da su Svetosavlje i hrišćanstvo isto i da svi oni koji hode putem Svetog Save, zapravo hode putem koji nam je pokazao Hristos“, poručio je sveštenik Velibor Ilić.

 

 

 

 

 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, koji je istakao da se ovom akademijom odaje počast i ukazuje zahvalnost prvom episkopu Srpske pravoslavne crkve, srpskom plemiću koji se svojim delima uzdigao do sveca.Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je naglasio da je Svetosavka akademija prilika da se podsetimo velikih dela jedinstvenog srpskog zadužbinara.

-Kada kažem zadužbinara, ne mislim samo na crkve i manastire na Hilandaru i u Srbiji čiji je bio ktitor i graditelj, već i na znanje, društvene norme i zakone koje je Srbima preneo i ukorenio ih. Prošlo je kroz svetsku istoriju još svestranih ličnosti poput njega, ali je mali broj onih koji su imali toliki uticaj na svoj narod u isto vreme kao zakonodavci, diplomate i hodočanici, kazao je Pavlović.
On je podsetio da je rezultat Savine diplomatije i autokefalnost srpske crkve koja je izdejstvovana zahvaljujući velikom ugledu koji je uživao u tadašnjim evropskim krugovima.

-Govoreći o nesuđenom princu, sinu velikog župana Stefana Nemanje, koji je sa 15 godina odbio sve privilegije i prihvatio monaški život, možemo se zapitati i o njegovim motivima. Odgovor na ovo pitanje je ljubav prema Bogu, prema svom narodu i ljubav prema čoveku uopšte. Kada se tako mladi posvetite ovako plemenitom cilju, sa Bogom u srcu i i pravdom u mislima, tada stičete integritet da pomirite posvađanu braću, ubedite ljude u značaj knjige i obrazovanja i ustanovite samostalnost crkve svog naroda. Njemu u slavu sećamo se svega nabrajnog što je učinio za nas nadajući se da bi bio zadovoljan Srbijom kakva je danas, zaključio je Pavlović.

Ove godine Svetosavska akademija kao i sve prethodne, pokazala je talenat požarevačkih predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca, koji su uz podršku vaspitačica, učitelja, nastavnika i profesora priredili bogat kulturno – umetnički program. Goste svečanosti u holu je dočekala postavka izložbe likovnih radova čiji su autori učenici požarevačkih škola.

Svečanosti su prisustvovali vladika braničevski dr Ignatije Midić, narodni poslanici Ana Miljanić i Veroljub Arsić, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, predsednik Skupštine Grada Predrag Mijatović, načelnik Školske uprave u Požarevcu Veliša Joksimović, komandant Centra za obuku kopnene vojske Požarevac pukovnik Duško Jović, članovi Gradskog veća, direktori osnovnih, srednjih škola i Predškolske ustanove, javnih preduzeća i ustanova, đaci požarevačkih škola.