Svetska nedelja borbe protiv glaukoma obeležena u Požarevcu

Društvo Požarevac Vesti

U Požarevcu je obeležena Svetska nedelja borbe protiv glaukoma, koji važi za hroničnu i neizlečivu bolest. Predispozicije da dobije glaukom do 2040. godine ima više od 111 miliona ljudi od kojih će čak 4,5 miliona biti slepo.

Glaukom je zajedničko ime za grupu očnih bolesti. Radi se o hroničnoj i neizlečivoj bolesti, koja ipak može da se drži pod kontrolom redovnim praćenjem i lečenjem. Od glaukoma boluje oko 78 miliona ljudi, a polovina i ne zna da ima to oboljenje.

Cilj je rano otkrivanje (skrining) glaukoma, odnosno povišenog očnog pritiska kao faktora rizika za nastanak glaukoma. Uglavnom su ugrožene starije osobe.

Ne postoje znaci koji nas upozoravaju na glaukom, a doktorka navodi da postoji nekoliko vrsta glaukoma. Glaukom se slučajno otkriva, kada pacijent dođe na klasičan očni pregled. Lečenje glaukoma je doživotno, uz određenu terapiju kapima, dok je u najtežim slučajevima neophodna i hirurška metoda lečenja. Preventivni, redovni i detaljni pregledi oftalmologa, pomoći će da se bolest otkrije na vreme i da se drži pod kontrolom.

U Srbiji glaukom ima oko 150.000 pacijenata.

Požarevac je jedan od manjeg broja gradova koji obeležava Svetsku nedelju borbe protiv glaukoma.

Izvor: SatTv

Foto: P.J.