Svetski dan zdravlja obeležen preventivnim pregledima u Požarevcu pod sloganom „ Zdravlje za sve“

Društvo Požarevac Vesti

Sedamdest peta godišnjica osnivanja SZO je prilika da se osvrne na uspehe javnog zdravlja koji su unapredili kvalitet života tokom poslednjih sedam decenija. Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa službom polivalentne patronaže tamošnjeg Doma zdravlja, Crvenim krstom, Apotekarskom ustanovom „Požarevac“ i Medicinskom školom iz tog grada, obeležio je Svetski dan zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacije dala je široko prihvaćenu definiciju javnog zdravlja koja važi  već trideset qodina, po kojoj je Javno zdravlje „veština i naučni pristup u sprečavanju bolesti, produžavanju. Ovaj pojam, kako je navela dr Ana Jovanović, vd direktorka ZZJZ Požarevac, se vezuje za narodno zdravlje iz predhodnoj perioda, a poslednjih godina takođe se spominje i planetarno zdravlje. Ove godine Svetski dan zdravlja održava se pod sloganom „ Zdravlje za sve“, a prema rečima doktorke Cvije Stojanović iz požarevačkog ZZJZ, da bi se to obezbedilo važno je ulagati u primarni nivo organizacije zdravstvene službe, odnosno na nivou doma zdravlja, gde je moguća veća dostupnost zdravstvenim uslugama celokupnom stanovništvu, a za to je neophodan i dovoljan broj kvalifikovanih zdravstvenih radinika.

Dalje istakla da je veoma važno da svi ljudi imaju svest o javnom zdravlju i da postoji velika međuzavisnost između ekologije planete Zemlje i svih ljudi.

Nejedanakost, kako ističe potiče od različitih socio ekonomskih uslova,.

Tatjana Činč, direktorka ,, Apoteke Požarevac”, kazala je da je ta ustanova danas preduzela niz aktivnosti u svojih 35 apoteka u Braničevskom okrugu, s posebnim akcentom na decu, jer je briga o zdravlju deo kulture stanovništva, pa bi trebalo početi od najmlađih sugrađana.

Upravo zdravstene intervencije i sastanci, poput, kako je navela,  jučerašnje radionice  „Podrška gradovima i opštinama Podunavskog i Braničevskog okruga u izradi planova javnog zdravlja“.

Radionica SKGO realizuje u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Foto: V.V.