Hitna Pomoc Januar 02

Tokom praznika povećan broj poziva Hitnoj pomoći

Društvo Požarevac Vesti

Prethodnih dana, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Požarevac imala je povećan broj intervencija. Dr Gordana Kanđolas, specijalista urgentne medicine je rekla za našu televiziju, da je više posla bilo delom zbog praznika, a delom iz visokih dnevnih temperatura, neuobičajenih za ovo doba godine.

Prve dane nove godine obeležilo je lepo vreme, što je izazvalo zdravstvene probleme kod građana u vidu visokih telesnih temperatura, kako kod mlađih, tako i starijih. Tokom praznika, Hitna pomoć u Požarevcu imala je veliki broj intervencija. Jedan od razloga je što druge službe nisu radile, ali i zbog vremenskih prilika koje nisu karakteristične za ovo doba godine.

Služba je registrovala relativno mali broj povreda, što ranijih godina nije bio slučaj, kao i jednu saobraćajnu nesreću, sa lakšim povredama.

Dr Kanđolas kaže da je uoči dočeka Nove godine zabeležen veliki broj pogoršanja psihijatrijskih stanja, uglavnom dijagnozom anksioznost.

Nepovoljni vremenski uslovi ovih dana stvaraju zdravstvene probleme uglavnom, kradiovaskularnim, hroničnim bolesnicima, kao i pacijentima sa hipertenzijom, kako starijim, tako i mlađim pacijentima.

Prema najavi prognostičara i narednih dana imaćemo temperature koje su iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, pa je neophodno prilagoditi se.

Doktorka ističe da su tokom praznika mnogim pacijentima davali savete telefonskim putem, uglavnom vezane za pomoć oko korekcije redovne terapije.

Imajući u vidu da nam predstoje božićni praznici, kao i veliki broj slava, savet lekara je umereno konzumiranje hrane i pića, a pacijenti koji imaju zdravstvene probleme da se pridržavaju propisane terapije.

Izvor: SatTv