1 Grupa Pozarevac

Turistički novinari iz regiona u poseti Braničevskom okrugu i istočnoj Srbiji

POŽAREVAC VESTI

Udruženje turističkih novinara FIJET Srbija i turističko-gastronomska emisija „Srbija koju volim“ organizovali su od 17. do 21. maja, turu istočnom Srbijom za novinare regionalnih ogranaka Svetskog udruženja novinara i pisaca u turizmu FIJET.

Svetska federacija FIJET je osnovana sa ciljem da promoviše turizam zemalja članica, među kojima je i Srbija, da unapredi turističko novinarstvo kroz promociju turizma, putovanja, različitih kultura, novih trendova i uspostavljanje prijateljstava i tolerancije. Danas asocijacija ima više od 650 članova iz više od 30 zemalja.

Na ovoj turističkoj turi, novinarima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Rusije i Srbije predstavljene su prirodne i kulturne atrakcije istočne Srbije. Putovanje je započeto iz Požarevca, posetom ergeli Ljubičevo gde je grupa prošetala divnom prirodom, posetila trofejnu salu i štalu. Gostima je predstavljena i najpoznatija manifestacija u Požarevcu, Ljubičevske konjičke igre i to demonstracijom Ljubičevskog višeboja, najatraktivnijeg dela manifestacije.

Novinari su mogli da vide gađanje topuzom, strelom i kopljem, kao i seču sabljom. Sa željom da dožive nešto novo i drugačije, grupi je organizovan smeštaj u Viminacijumu, u sobama uređenim u antičkom maniru. Obilazak arheološkog parka je organizovan drugog dana, kada su se gosti upoznali sa lokalitetom i nalazištima. Jednako oduševljenje izazvali su poseta Rimskim termama i podzemnom svetu, Mamut parku i naučno-istraživačkom centru. A onda je usledilo fotografisanje i deljenje objava, jer su organizatori omogućili gostima da obuku toge i i bar na kratko budu Rimljani.


Nakon Viminacijuma grupa je nastavila put ka Velikom Gradištu i posetila Ramsku tvrđavu, jednu od obnovljenih tvrđava na Dunavu. Zanimljive priče i razgovori sa vodičem na tvrđavi dodatno su obogatili ovu posetu. Posetioci su se divili pogledu sa zidina sa kojih se može videti, kako domaćini kažu, i najlepši zalazak sunca na svetu. Šetnju obalom Srebrnog jezera prekinula je kiša, ali su se novinari uverili da se u ovu destinaciju ulaže. Naime, gde god pogled seže, radi se i gradi. Na narednu destinaciju, Golubac, grupa je stigla turističkim vozićem od naselja Vinci, jednog od najvećih vikend naselja u Srbiji, koje je sa gradom povezano atraktivnom stazom, tik uz Dunav. Posle vožnje, usledila je poseta manastiru Tumane, jednoj od najposećenijih svetinja u našoj zemlji. Sa velikim poštovanjem gosti su se poklonili moštima Svetog Zosima i Svetog Jakova. Impozantnu Golubačku tvrđavu grupa je posetila sutradan. Posebnost ove ture bila je u tome što su tvrđavu prvo upoznali sa kopna, da bi onda njenu veličanstvenost potvrdili i sa Dunava, plovidbom turističkim brodićem koji se nalazi u redovnoj ponudi destinacije.

Put je nastavljen dalje, ka Lepenskom viru, prvom organizovanom ljudskom naselju. Pored divljenja izloženoj zbirci predmeta sa lokaliteta među kojima se posebno izdvajaju u svetu jedinstvene kamene skulpture, pažnju gostima je zaokupio i Metahuman, rekonstrukcija čoveka koji je živeo pre 10.000 godina, a koji je zahvaljujući novim tehnologijama oživeo. Krenulo se onda dalje ka Negotinu i Rogljevačkim pivnicama, gde su novinari uz degustaciju vina i domaće hrane mogli da saznaju više o ovom biseru krajinskog vinogorja. Ovo autentično selo bilo je idealna postavka za brojne fotografije koje su podeljene na društvenim mrežama. Poseta vinskom regionu, značila je i posetu vinariji, ali i upoznavanje sa autentičnom hranom istočne Srbije. Poslednja destinacija koju su novinari posetili bila je Kučevo. U centru sela Duboka priređen im je tradicionalan doček uz pogaču i so, i muziku. Pre obilaska Dubočke pećine, predstavljen je narodni običaj, ritual padanja u trans, jedinstven u svetu. Gosti su se nakon oduševljenja onim što su videli, priključili folkloru i zaigrali vlaško kolo.

Poseban utisak ostavile su i prirodne lepote, Dubočka pećina i vodopad Duboka, sakriven od pogleda ljudi. U atraktivnoj prirodi, gostima je predstavljeno i demonstrirano ispiranje zlata po kojem je ovaj kraj na reci Pek i poznat. Program je nastavljen u gradu, uz folklor. Gosti su ovde videli igranje na štulama, kao i tradicionalne vlaške igre. Poslednjeg dana boravka, za grupu je organizovan obilazak pećine Ravništarka, najposećenije turističke atrakcije Kučeva.

Tura je završena u Požarevcu, obilaskom etno parka Tulba. Dok su se gosti fotografisali sa kostimiranim pregovaračima u šatoru gde je potpisan Požarevački mir, kustoskinja je ispričala detalje iz burne istorije tog vremena. Kratki intervjui napravljeni po završetku putovanja su pokazali da su najveći utisak na novinare ostavili gastronomija, netaknuta priroda, kultura i običaji istočne Srbije. Reportaže sa ove ture biće objavljene na radiju, televiziji i portalima širom regiona.

Novinarska tura je realizovana u saradnji sa turističkim organizacijama Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca i Kučeva, kao i Opštinom Negotin, uz podršku Turističke organizacije Srbije.