Mc Biblioteka 01

U Malom Crniću predstavljen novi broj časopisa „Stig“ br. 137/138

BRANIČEVSKI OKRUG KULTURA MALO CRNIĆE VESTI

U rukama čitaoca našao se novi broj časopisa za književnost umetnost i kulturu „Stig“ broj 137/138. Na promociji upriličenoj u biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću u zajedničkoj organizaciji izdavača Centra za kulturu opštine Malo Crniće i biblioteke „Srboljub Mitić“, glavna i odgovorna urednica Danijela Božičković Radulović, obratila se brojnoj čitalačkoj publici.

„…Ovaj dvobroj časopisa stvarali smo sa velikom ljubavlju i nadom da vam se dopasti i ispuniti vaša očekivanja. U njemu možete naći priče, pesme, razgovore, eseje, kako ljudi iz stiškog kraja, tako i pisaca sa drugih prostora. Između korica Stiga, smestila se slika najuspešnijih poetskih, proznih i likovnih radova. Ima tu i duše dečije,, ali i mudrosti koje godine i iskustvo sa sobom nose. Verni tradiciji, gledamo unapred i stvaralačkim žarom beležimo trenutke koji će nekada, u budućnosti, biti svedočanstvo jednog vremena i podneblja. Otvoreni smo za vaše predloge, kritike, pohvale i sugestije. U zdravlju da se čitamo i trajemo…“, rekla je Danijela B. Radulović.

U svom obraćanju publici, direktor Centra za kulturu opštine Malo Crniće, govorio je o mladim članovima redakcije Časopisa i samom časopisu:

„Ovaj broj je tematski. Posvećen je negovanju i očuvanju kulturne baštine našeg kraja. Akcenat je stavljen na narodnu igru i pesmu koju veoma uspešno neguje folklorni ansambl, koji je već izašao iz Malog Crnića i Srbije u svet. Tu je i pevačka grupa „Arija, škola glume, pozorište. Uz časopis „Stig“ – to smo mi. Zato zahvaljujem svima koji su učestvovali u pripremi ovog časopisa. Autori tekstova su iskusniji pisci, ali i mladi. Oni koji su na početku, i kojima je cilj, ono što sam na početku rekao. Sačuvati od zaborava sve što imamo, uz novije, savremenije i raznovrsnije sadržaja. Mislim da u tome uspevamo, i srećan sam što sam na čelu Ustanove, koja živi zbog umetnosti, kako književnosti, slikarstva, umetničke igre i pesme, tako i pozorišta. Sve se može i postiže, ako ima ljubavi prema poslu koji radimo. A mi je imamo dovoljno…“, rekao je Nikola Tomić.

O samoj ideji za stvaranje časopisa, i njegovom trajanju više od pola veka, govorila je književnica, Ana Dudaš, uz sećanja na tadašnje teške trenutke u kojima se radilo, ali i na šaljive dosetke i događaje koji su se nizali. Svoj doprinos u predstavljanju časopisa dale su Dragana Aleksić, Aleksandra Marković i Danijela Stanković, zamenica predsednice SO-e Malo Crniće i predsednica Udruženja žena „Suncokreti“.
Radove iz časopisa čitali su: Mateja, Dejana, Milica, Jana, Anja, Dunja….mladi na koje uvek možemo da računamo i koji će pisati priloge za časopis. Oni će voditi računa o budućnosti časopisa.
Svojim prelepim glasom, čitav događaj učinila je ugodnijim, voklani solista, Anastasija Kostić.

Autor Zorka Stojanović

Foto: