U Požarevcu je održana Akcija „Bezbedan biciklista“, u kojoj su deljeni kompleti svetla i svetloodbojni prsluci.

Biciklističke staze su podjednako važne za njihovu bezbednost, ali ih u ovom gradu ima malo.

Kada sedne na bicikl, pored prednjeg i zadnjeg svetla, svaki biciklista na sebi treba da ima svetloodbojni prsluk, zaštitnu kacigu, pa i rukavice. Na to ih zakon još uvek ne obavezuje, ali ova dodatna oprema može da im spase život.

„Tamna majica noću se vidi na 26 metara, svetlija na 126, a fluoroscentni prsluk čak na 260 metara“, tvrdi Milan Mitić iz Požarevca, promoter bezbedne vožnje.
Dodatnu bezbednost biciklistima pružaju staze. U Požarevcu ih ima samo u pojedinim ulicama i uglavnom međusobno nisu povezane. Staza nema ni do najbližih turističkih mesta.
Miloš Panić, predsednik udruženja Eko-bike kaže da njihova grupa ne koristi mnogo biciklističke staze jer su prilično kratke. „Mi uglavnom putujemo malo više, od 10 kilometara pa na gore. U gradu koristimo samo one koje su na izlazu iz grada, pa prelazimo na puteve različitih kategorija.“
Da je biciklizam u Požarevcu tek u povoju, govori i podatak da ovde živi 60.000 ljudi, a samo je 150 registrovanih biciklista.
Pored sigurne vožnje, cilj organizatora akcije „Bezbedan biciklista“ je i zdraviji način kretanja, kao i rasterećenje Požarevca od automobilskog saobraćaja.
Anđelko Životić, organizator akcije kaže da žele da podstaknu ljude da se što više bave biciklizmom, između ostalog i tako što će tražiti da lokalna samouprava napravi i parking mesta za bicikliste.
Na teritoriji Policijske uprave Požarevac godišnje se dogodi oko šezdeset saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti. Tri odsto završi se smrtnim ishodom.